Canada este acum în zona verde, după ce s-a aflat în zona galbenă din 22 aprilie.

● În Zona Roșie se regăsesc state precum Brazilia, Marea Britanie sau Franța.

● În Zona Galbenă se află Grecia, Olanda sau Suedia.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat în data de 4 iunie 2021 lista ţărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat. Astfel, Hotărârea nr. 37 a CNSU clasifică țările și teritoriile în funcție de rata de incidență cumulată la 1.000 de locuitori în trei zone, ca și până acum: verde, galbenă și roșie.

Canada a trecut din zona galbenă în zona verde, cu o rată de incidenţă cumulată de 1.4. La precedenta actualizare (27 mai), aceasta se situa la 1.8.

Vedeți AICI noua listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat.

Persoanele care vin în România dintr-un stat plasat în zona verde nu intră în carantină şi nu mai au nevoie să prezinte nicio dovadă a testării sau vaccinării anti-COVID pentru a intra în ţară.

Cei care vin din ţări din zona galbenă nu intră în carantină dacă sunt vaccinaţi sau prezintă un test RT-PCR efectuat în ultimele 72 de ore.

Cei care vin din zona roșie nu intră în carantină doar dacă sunt vaccinaţi împotriva COVID-19. Testul PCR şi faptul de a fi avut boala în ultimele luni nu îi scutește de izolarea la domiciliu.

Carantina este de 14 zile, însă dacă o persoană aflată în carantină face un test COVID în a opta zi şi rezultatul este negativ, poate ieşi din carantină în a zecea zi.

Sosirea în România cu pașaport canadian

De la 1 iunie România a eliminat interdicția de intrare în țară a cetățenilor străini. Aceștia trebuie însă să stea în carantină timp de 14 zile, indiferent de zona în care este încadrată ţara din care sosesc, cu următoarele excepţii:

a) persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România;

b) persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în ţară, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezenţa de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în ţară).

c) copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2;

d) copiii cu vârsta mai mare de 3 ani şi mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Mai multe detalii AICI.