Santé Canada a suspendat utilizarea „cubului Spartan”, un test care ar fi permis depistarea COVID-19 în circa 30 de minute. Potrivit oficialilor, testul este mai puțin eficace decât se aștepta inițial și de aceea utilizarea sa va fi restricționată până când vor exista suficiente dovezi de performanță.

Analizele prin intermediul cubului Spartan durează de două ori mai mult decât era preconizat, iar rezultatele ar fi corecte în aproximativ 50% din cazuri, departe de cele 90% anunțate de compania producătoare. Prin urmare, Santé Canada a decis că aceste teste nu vor putea fi utilizate pentru a detecta COVID-19 în rândul populației.

În luna aprilie guvernul Legault a plasat o comandă la compania ontariană Spartan Bioscience pentru achiziționarea a 200.000 de astfel de teste și 100 de dispozitive de diagnosticare. Costul acestei comenzi se ridică la 16 milioane de dolari. În planul de sporire a capacității de testare anunțat recent, autoritățile provinciale se bazau pe aceste teste rapide, care ar fi trebuit să ajungă în Quebec la sfârșitul lunii mai.

CITIȚI ȘI: COVID-19 în Quebec: O nouă strategie de testare și un număr mai mare de teste efectuate zilnic

„[Testele de la Spartan] fac parte din planurile noastre, pentru că dacă dorim să creștem capacitățile de testare, aceasta este o tehnologie mai ușoară și mai rapidă”, a declarat dr. Horacio Arruda, directorul național de sănătate publică din Quebec, în cadrul conferinței de presă de vineri, 1 mai 2020 .   

Alberta, Ontario, Manitoba precum și guvernul federal au făcut la rândul lor comenzi pentru a achiziționa teste rapide de la Spartan Bioscience.   

În data de 3 mai, bilanțul COVID-19 în Quebec este următorul:
● 31,865 cazuri confirmate; 824 sub investigație
● 2,205 decese
● 1,754 persoane spitalizate, dintre care 218 la terapie intensivă
● 7,258 persoane însănătoșite

Potrivit INSPQ, în Quebec s-au efectuat 219,367 de teste, ceea ce reprezintă 2,569 de teste la 100,000 de locuitori. Media canadiană este de 2,214 la 100,000 de locuitori.