În Quebec, campania de vaccinare va debuta rapid.

Potrivit Santé Canada, niciun efect secundar grav nu a fost înregistrat în urma vaccinării copiilor între 5 și 11 ani cu vaccinul Pfizer-BioNTech. „După o analiză științifică independentă completă, ministerul a stabilit că beneficiile acestui vaccin pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani depășesc riscurile”, se arată în comunicatul Santé Canada.

Din studiile clinice efectuate pe 3,100 de participanți a rezultat că protecția oferită de acest vaccin împotriva Covid-19 este de 90,7%, suscitând un răspuns imunitar similar celui observat în grupa de vârstă 16-25 de ani.

Principalele reacții adverse raportate de copii au fost similare cu cele observate la adulții tineri, dar mai puțin frecvente, cu excepția înroșirii locului injectării, a indicat Santé Canada într-o conferință de presă. Niciun caz de miocardită, pericardită sau reacție alergică severă nu a fost semnalat, după cum a indicat dr. Marc Berthiaume, directorul biroului de științe medicale de la Santé Canada. Acesta a mai precizat și faptul că până în prezent, în Statele Unite, unde au fost vaccinați cu prima doză peste două milioane și jumătate de copii, nu au apărut probleme legate de siguranța vaccinului.

Santé Canada recomandă administrarea vaccinului în două doze, la interval de trei săptămâni. Fiecare din dozele destinate copiilor este de 10 micrograme, ceea ce corespunde cu o treime din dozele destinate adolescenților și adulților. Comitetul Național Consultativ pentru Imunizare recomandă însă cel puțin opt săptămâni între prima și a doua doză, pentru a spori răspunsul imunitar.

Vaccinul Pfizer-BioNTech este primul și deocamdată singurul vaccin autorizat pentru imunizarea copiilor în Canada. Producătorul a depus cererea de aprobare la Santé Canada în data de 18 octombrie. Pe 16 noiembrie Moderna a înaintat o cerere similară către agenția federală, pentru copiii între 6 și 11 ani.

Fără pașaport de vaccinare pentru copii în Quebec

După aprobarea de către federal, guvernele provinciale sunt cele care vor gestiona campania de vaccinare.

În Quebec, ministerul Sănătății a indicat că aceasta va demara rapid, în câteva zile, îndată ce avizul Comitetului de Imunizare din Quebec va fi obținut. Se va merge pe un model hibrid, în care părinții vor decide dacă vaccinarea copilului se va face la școală sau la un centru de vaccinare. Cel puțin pentru moment, Quebecul nu preconizează să impună pașaportul de vaccinare pentru copii.

Quebecul numără aproximativ 650.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani.

Potrivit premierului Legault, majoritatea măsurilor de sănătate publică vor fi ridicate atunci când vaccinarea în grupa de vârstă 5-11 ani va atinge aproximativ 80%. Acest lucru s-ar putea întâmpla la începutul anului viitor.

Un sondaj al Institutul Național de Sănătate Publică din Quebec (INSPQ), dat publicității în luna octombrie, a arătat că 63% dintre părinții quebechezi preconizează să își vaccineze copiii între 5 și 11 ani împotriva Covid-19, 10% nu sunt încă hotărâți, iar 27% nu au această intenție.

La nivel național, 85% dintre cei cu vârsta de 12 ani și peste sunt imunizați corespunzător. În Quebec procentul se ridică la 88% (91% au fost vaccinați cu o singură doză).

Vaccinul Pfizer-BioNTech a fost aprobat în Canada pentru copiii între 12 și 15 ani în luna mai 2021.

CITIȚI ȘI:

Despre tehnologia ARN mesager împotriva COVID-19