Pe fondul pandemiei, în al doilea trimestru al acestui an, economia canadiană a înregistrat cel mai mare declin al său, potrivit Statistique Canada.

Astfel, agenția federală raportează că în lunile aprilie, mai și iunie produsul intern brut real s-a contractat cu o rată anualizată de 38,7%. Totuși, economiștii se așteptau la o scădere și mai mare pentru acest trimestru, de 39,6%, potrivit firmei de date financiare Refinitiv.

Aproape fiecare indicator economic utilizat la calcularea Produsului Intern Brut s-a aflat în cel mai scăzut punct în aceste trei luni, în mare parte datorită închiderii multor sectoare ale economiei în aprilie.

Din fericire, producția economică a cunoscut o revenire de 4,8% în luna mai, iar datele de la Statistique Canada arată că în iunie a fost înregistrată o creștere de 6,5%.

Estimarea preliminară a agenției pentru luna iulie indică o creștere a PIB-ului real cu 3%, întărind ideea că economia canadiană pare să se refacă mai repede decât era așteptat.

Scăderea Produsului Interior Brut observată în cel de-al doilea trimestru al acestui an poate fi explicată, în parte, printr-o scădere record a cheltuielilor, datorată închiderii multor companii, măsurilor restrictive impuse de autorități și numărului mare de lucrători disponibilizați.

Cheltuielile gospodăriilor, unul din pilonii economiei canadiene, au scăzut cu 13,1%, iar investițiile companiilor s-au diminuat cu 16,2%, notează Statistique Canada. Salariile angajaților au scăzut cu 8,9%, cea mai mare reducere înregistrată până acum, datorită concedierilor și orelor mai puține de lucru.

Asistența financiară acordată de guvernul federal, în special prin intermediul Prestației canadiene de urgență (PCU/CERB), a compensat însă foarte bine această scădere, Statistique Canada precizând că veniturile disponibile ale gospodăriilor au crescut cu 10,8%.

Acest lucru a dus rata de economisire a gospodăriilor la 28%, ceea ce sugerează că pentru lunile următoare există lichidități potențiale de cheltuit.

CITIȚI ȘI:

Economia canadiană a crescut cu 4,5% în luna mai. Creșterea s-a continuat și în luna iunie
Analiză | Piața imobiliară canadiană resimte efectele pandemiei, însă nu se întrevede un crah
S&P menține ratingul AAA pentru Canada