Cei mai mulți sunt de părere că avem de așteptat cel puțin trei luni pentru ca lucrurile să se reîntoarcă la „normal”.

Ottawa și provinciile canadiene au început deja discuțiile pentru reluarea treptată a activităților economice. Quebecul a anunțat redeschiderea minelor din 15 aprilie și a șantierelor de construcții rezidențiale din 20 aprilie, printre altele. Totuși, atât Health Canada cât și premierul Trudeau au avertizat în repetate rânduri că măsurile actuale privind distanțarea fizică, izolarea și restricțiile de călătorie ar putea dura luni de zile și că revenirea deplină la normal va fi posibilă atunci când va exista un vaccin împotriva COVID-19.

CITIȚI ȘI: De ce va dura mai mult de un an pentru ca un vaccin COVID-19 să ajungă pe piață

Un recent sondaj Angus Reid (Eager to reconnect: Canadians most excited to hug friends, eat out, go back to work when COVID-19 threat recedes) arată că cei mai mulți dintre canadieni sunt pregătiți pentru o perioadă îndelungată de distanțare fizică, cu 41% dintre ei spunând că o revenire la normal este posibilă în 3-6 luni și 43% fiind de părere că va dura mai mult decât atât.

Cu ce-și ocupă timpul canadienii?

Îngrijorările de ordin economic sunt frecvente în această perioadă, în care milioane de oameni au rămas fără muncă. Cererile de șomaj și cele pentru Prestația canadiană de urgență (PCU/CERB) au explodat, sumele primite prin intermediul acestor programe aplanând, temporar, o parte din aceste îngrijorări.

Odată cu pierderea locului de muncă sau cu reducerea programului de lucru, o nouă realitate cu care canadienii se confruntă acum este cantitatea considerabilă de timp liber pe care trebuie să-l petreacă în special acasă. Sondajul Angus Reid s-a aplecat asupra acestui aspect, întrebând participanții cu ce-și ocupă tot acest timp liber. Foarte mulți au enumerat activități sedentare precum cititul (40%) sau jocurile video (33%). În același timp, mulți au spus că ies mai mult să se plimbe (53%) sau că exersează mai mult decât înainte de izolare (26%). Cele mai populare activități sunt uitatul la filme și show-uri de televiziune (63%), curățenia/organizarea locuinței (59%), sunatul (apeluri telefonice și video) la prieteni și familie (55%) și mersul la plimbare (53%).

Cei mai înclinați spre streaming-ul de filme sunt tinerii între 18 și 34 de ani (78%), în vreme ce două treimi (65%) din grupa de vârstă 35-54 de ani își petrec astfel timpul, și doar jumătate (51%) din cei peste 55 de ani. Diferențele în funcție de vârstă se estompează considerabil atunci când vine vorba de activități precum curățenia și cititul.

Ce-și doresc cel mai mult canadienii să facă atunci când vom „reveni la normal”?

Reconectarea cu cei din jur și contactul fizic par să fie lucrurile de care canadienilor le este cel mai mult dor: 45% dintre respondenți au spus că atunci când viața va reveni la normal cel mai mult îşi doresc să-și îmbrățișeze prietenii și membrii familiei. Alți 34% au spus că abia așteaptă să reia contactul cu prietenii și 31% sunt nerăbdători să iasă la restaurante și cafenele.

Femeile sunt mult mai înclinate să spună că doresc să-i îmbrățișeze pe cei dragi pe care nu i-au putut întâlni (55% vs. 33%) sau să meargă la cumpărături (14% vs. 7%). Bărbații în schimb abia așteaptă să meargă la un restaurant (35% vs. 27%) sau să se uite la evenimente sportive în direct (11% vs. 3%).

Când vom reveni la „normal”?

Cu cât pandemia a lovit mai mult Canada și cazurile de COVID-19 s-au înmulțit, cu atât mai mulți canadieni au acceptat ideea că returul la normal va lua niște luni bune. Doar 16% dintre ei afirmă acum că totul se va termina în doar două luni, jumătate din câți credeau acest lucru la jumătatea lui martie. 43% sunt de părere că ne vom reîntâlni cu „normalul” în mai mult de șase luni, iar 41% opinează că acest lucru va lua între trei și șase luni.

Cei ale căror preferințe politice se îndreptă spre conservatori sunt în general cei care cred că revenirea la normal se va produce mai repede, în timp ce canadienii peste 55 de ani prevăd o perioadă mai lungă de șase luni.

CITIȚI ȘI:

Sondaj | Canadienii se declară mulțumiți de răspunsul guvernului federal la pandemia de coronavirus