Un nou sondaj de opinie efectuat de firma Léger arată că în marea lor majoritate canadienii se declară satisfăcuți de răspunsul guvernului federal la pandemia de coronavirus. Cotele de aprobare cele mai mari le obțin însă premierii provinciali.

Sondajul Léger, citat de Maclean’s, a fost efectuat între 3 și 5 aprilie 2020, pe un eșantion de 1,512 respondenți.

La întrebarea: „La ora actuală, sunteți mulțumit sau nu de măsurile adoptate de către guvernul dvs. provincial pentru a combate pandemia COVID-19?”, puțin peste opt canadieni din zece (82%) au răspuns afirmativ, de la oarecum mulțumiți la foarte mulțumiți. Cel mai mare scor îl înregistrează premierul Quebecului François Legault, cu o rata de aprobare ce frizează unanimitatea – 95%. La polul opus se află Jason Kenney, prim-ministrul albertan, cu o cotă de aprobare ce în alte vremuri ar fi considerată foarte bună – 65%.

Iată rezultatele complete pe provincii/regiuni:

În ceea ce privește răspunsul guvernului federal vizavi de actuala criză, peste șapte canadieni din zece (72%) se declară de la oarecum mulțumiți la foarte mulțumiți. Variațiile regionale nu sunt foarte semnificative. Totuși, în Quebec (64%) și în Alberta (69%) populația este mai puțin satisfăcută de măsurile luate de Ottawa pentru a adresa pandemia de coronavirus decât cea din provinciile atlantice, unde procentajul se ridică la 88%. Chiar și așa, dacă comparăm rezultatele relevate de un alt sondaj Léger realizat la începutul lunii martie, care plasa liberalii federali la puțin peste 40%, vedem că o parte semnificativă din quebechezi vede acum cu alți ochi felul în care Justin Trudeau și echipa sa guvernează.

CITIȚI ȘI: Ottawa nu consideră necesară invocarea Legii privind măsurile de urgență

Considerând contextul actual, nu este surprinzător că distanța dintre liberali și conservatori s-a mărit în intențiile de vot ale canadienilor. Cursa la șefia PCC a fost sistată, iar satisfacția față de guvernarea liberală este în creștere. Drept urmare, proiecțiile pentru intențiile de vot realizate de 338Canada.com în data de 12 aprilie arată în felul următor: PLC 37,2%, PCC 30,2%, NPD 15,4%, BQ 8,3%, PV 7,4%.
De menționat că la sfârșitul lunii martie un sondaj EKOS îi plasa pe liberali la 40% în intențiile de vot la nivel național, cu 11% mai mult decât conservatorii. Similar, un sondaj Innovative Research a revelat că liberalii se află la 40% în intențiile de vot ale alegătorilor deciși, față de 27% în cazul conservatorilor.

CITIȚI ȘI: Chiar și cu măsuri stricte de izolare, până la 22.000 de decese cauzate de COVID-19 s-ar putea înregistra în Canada

De la alegerile din toamna trecută, când PCC a câștigat votul popular cu un procent în plus față de liberali, cele două principale partide politice federale s-au aflat foarte aproape unul de altul în intențiile de vot. În ultimele trei săptămâni, datorită faptului că acțiunile guvernului au fost evaluate pozitiv de o majoritatea substanțială a canadienilor, liberalii au reușit să se distanțeze de conservatori.

Cel mai mare salt se înregistrează în Ontario, unde PLC se situează la 46% iar PCC la 29%. În Quebec, liberalii și Bloc québécois se află la egalitate statistică, undeva în jur de 35%. Provinciile atlantice rămân dominate de liberali (44% vs. 27%), iar conservatorii se mențin în avans în Preerii și mai ales în Alberta (60% vs. 19%).

CITIȚI ȘI:

Teste COVID-19 rapide și portabile, aprobate pentru utilizare în Canada
COVID-19: Canada își sporește capacitatea națională de producție a echipamentelor și aparatelor medicale
Eforturile diplomației canadiene au dat roade. Compania 3M va continua exporturile de măști N95 în Canada