Eva Halus, secretară și directoare artistică la Asociația Culturală Română (ACR), și Oleg Păcăleu, vicepreședinte al Comunității Moldovenilor din Quebec (CMQ), au primit din partea deputatei federale din Outremont, Rachel Bendayan, Medalia pentru benevolat, în semn de recunoaștere a muncii lor depuse în cadrul ACR și CMQ. 

Alături de medalie, celor doi le-a fost înmânată și o diplomă care atestă importanța activităților lor benevole în cadrul comunității.

Ceremonia a avut loc în data de 3 aprilie, la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges din Montreal. Pe lângă deputata liberală de Outremont, a fost prezentă și Ala Mîndîcanu, președinta CMQ și vicepreședinta ACR, alături de alți membri ai mediului asociativ din cartierul Côte-des-Neiges premiați la rândul lor pentru activitățile depuse, dintre care amintim asociația L’OEIL (organizație de educare și informare privind închirierea de apartamente) și asociația Femmes du Monde. În total au fost decernate 20 de medalii și diplome.

Oleg Păcăleu este vicepreședinte al CMQ din 2018. Este un voluntar și un sponsor devotat al activităților ACR-CMQ și al broșurii editate de aceste două asociații, promovând mereu evenimentele comunitare. De fiecare dată când sunt oferite servicii consulare pentru cetățenii Republicii Moldova la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges, Oleg Păcăleu este prezent pentru a oferi asistență celor care vin pentru aceste servicii.

Oleg Păcăleu, vicepreședinte al Comunității Moldovenilor din Quebec (CMQ), primind Medalia pentru benevolat din partea deputatei federale din Outremont, Rachel Bendayan.

A participat la numeroase activități caritabile și la strângeri de fonduri, atât în cadrul comunității, cât și pentru diverse cauze din Republica Moldova. A contribuit, de asemenea, în 2020, la proiectul Primăvară pentru bunicii noștri, inițiat de președinta Asociației Culturale Române, Diana Haiduc, distribuind pachete cu alimente și diverse produse membrilor Clubului de Aur din Côte-des-Neiges-Notre-Dame-de-Grâce.

Oleg Păcăleu este curtier imobiliar, oferind consultații gratuite celor care doresc să afle mai multe despre sistemul imobiliar din Quebec. În același timp, promovează în comunitate un mod sănătos de viață, fiind un maratonist cu numeroase participări în Canada, SUA și Europa. De asemenea, el a participat la triatloanele Ironman în 2017, 2018 și 2022 și la CanadaMan în 2022.

CITIȚI ȘI: Cinci lucruri pe care nu le știați despre Oleg Pacaleu, curtier imobiliar

Eva Halus este benevolă la Asociația Culturală Română din 2009. Împreună cu întreaga echipă a ACR-CMQ a participat la realizarea a trei proiecte intergeneraționale – Une belle vie a tout âge (septembrie 2012- iunie 2013), La jeunesse et la sagesse (iunie 2013 – martie 2014) și La sagesse partagée (martie 2014 – martie 2015), coordonând echipele de benevoli. La sagesse partagée a dus la crearea unui film documentar omonim despre trei personalități din comunitatea română montrealeză (Ionela Manolescu, Dan Ghițescu și Paul Dăncescu). Filmul este disponibil pe YouTube.

Eva Halus, secretară și directoare artistică la Asociația Culturală Română (ACR), primind Medalia pentru benevolat din partea deputatei federale din Outremont, Rachel Bendayan.

Din 2015, ca secretară și directoare artistică a ACR, a organizat mai multe lansări de carte pentru scriitori de origine română din Montreal și pentru cărțile sale, a făcut benevolat la numeroaselor spectacole și evenimente organizate de ACR-CMQ și, împreună cu Diana Haiduc și Oleg Păcăleu, a participat la proiectul Primăvară pentru bunicii noștri.

Este poetă, pictoriță și jurnalistă, colaborând la publicația Accent Montreal din 2009, la rubricile „Comunitate” și „Cultură.”

Eva Halus are grijă de persoane în vârstă și în afara Asociației Culturale Române. A lucrat pentru CLCSC Côte-des-Neiges între 2018 și 2021 și s-a specializat în îngrijirea bătrânilor cu Alzheimer. Face parte din Asociația terapeuților prin artă de la Universitatea Concordia, „Art Hives”, practicând arta terapeutică non-clinică.