Ottawa negociază cu provinciile pentru a acorda canadienilor un minim de zece zile de concediu medical plătit pe an, o propunere venită din partea liderului NPD, Jagmeet Singh.

„Trebuie să ne asigurăm că în lunile următoare, cei care încep să prezinte simptome de COVID au posibilitatea să stea acasă pentru a nu răspândi boala”, a explicat Justin Trudeau în timpul conferinței sale zilnice de presă.

„Nimeni nu trebuie să aleagă între a-și lua un concediu medical sau plata facturilor. La fel cum nimeni nu ar trebui să aleagă între a sta acasă deoarece are simptome de COVID-19 și a-și putea plăti chiria sau hrana zilnică”, a completat premierul Trudeau.

Guvernul federal poartă discuții cu provinciile în acest sens, deoarece este vorba de o jurisdicție partajată. Scopul este ca fiecare locuitor al țării să aibă un minim de zece zile de concediu medical plătit pe an, în contextul pandemiei și al reluării activităților economice peste tot în Canada.

Potrivit premierului, mai mulți prim-miniștri provinciali consideră că acest concediu medical plătit este o necesitate. Guvernele provinciale ar urma să suporte „o mare parte” din acest proiect de lege, deoarece multe companii nu dispun de „o mare flexibilitate financiară”, a completat Justin Trudeau. Ottawa studiază, de asemenea, mecanismele pe termen lung ce ar putea fi implementate pentru a ajuta lucrătorii care au nevoie de concediu medical.

Negocierile federal-provincial survin pe fondul unor discuții între premierul Trudeau și liderul Noului Partid Democratic (NPD), Jagmeet Singh. NPD a anunțat că susținerea planului liberal privind modalitățile de activitate în Camera Comunelor este condiționată de acțiuni concrete din partea liberalilor vizavi de un plan de concediu medical plătit.

Programul de ajutor de urgență pentru chiriile comerciale este operațional începând de astăzi

Programul de ajutor de urgență pentru chiriile comerciale (Aide d’urgence du Canada pour le loyer commercial/ Canada Emergency Commercial Rent Assistance) este destinat micilor companii care întâmpină dificultăți în a-și plăti chiria. Anunțat acum o lună, el permite companiilor care au chirii de maxim 50,000$ pe lună brut să plătească doar 25% pentru aprilie, mai și iunie, retroactiv. De asemenea, pentru a fi eligibile, respectivele companii trebuie să fi înregistrat o scădere semnificativă a veniturilor din cauza pandemiei.

Premierul Trudeau a reamintit că începând de astăzi, acest program este operațional, iar proprietarii de spații comerciale care doresc să beneficieze de ajutorul astfel oferit pot face o cerere la Société canadienne d’hypothèques et logements.

Proprietarii care au până la zece chiriași eligibili în Quebec, Columbia Britanică, Alberta sau regiunea Atlanticului sunt invitați să-și depună cererile astăzi. Cei din Manitoba, Saskatchewan și Ontario sunt rugați să aștepte până mâine.

Proprietarii cu mai mult de zece locatari vor putea face o cerere în următoarele zile ale acestei săptămâni.

CITIȚI ȘI:

Guvernul federal oferă ajutor provinciilor în determinarea persoanelor expuse la COVID-19