Un studiu publicat în Journal of the American Medical Association nu confirmă așteptările privind vaccinul BCG (Bacilul Calmette-Guerin), care administrat în copilărie contra tuberculozei ar oferi o protecție împotriva infecției cu SARS-CoV-2 la vârstă adultă.

Ipoteza eficacității vaccinării împotriva tuberculozei în cazul COVID-19 este un subiect recurent de la începutul pandemiei. Stimulând imunitatea înnăscută, acest vaccin are un efect protector nespecific împotriva infecțiilor, în special cele respiratorii. Se credea că el ar putea diminua amploarea infecției cu SARS-CoV-2.

CITIȚI ȘI: Poate proteja vaccinul BCG de COVID-19?

Câteva observații epidemiologice au sugerat o corelație între rata de vaccinare BCG și ratele de morbiditate și mortalitate din cauza COVID-19, determinând mai multe țări să lanseze studii clinice ample, în special în rândul lucrătorilor în domeniul sănătății – 1.000 de persoane în Olanda, 4.000 în Australia, de exemplu, precum și unul în Franța, lansat în colaborare cu Spania. Rezultatele acestor studii sunt așteptate în următoarele luni.   

În acest context, o echipă de cercetători israelieni au condus un studiu observațional utilizând rezultatele testelor virusologice RT-PCR efectuate între 1 martie și 5 aprilie 2020 (72.060 de teste în total), pentru a compara rata de pozitivitate a persoanelor care au prezentat semne ale unei infecții cu SARS-CoV-2 funcție de vaccinarea lor anterioară împotriva tuberculozei. Astfel, eșantionul de studiu a fost împărțit în două grupe: în prima au intrat toate persoanele cu vârste cuprinse între 39 și 41 de ani, adică cele născute între 1979 și 1981, considerând faptul că vaccinul BCG a fost obligatoriu în Israel până în 1982; în cea de-a doua au fost repartizate persoanele de 35-37 de ani, deci cele născute după 1982 și probabil nevaccinate.

Ancheta nu a relevat nicio diferență semnificativă la nivel statistic între cele două grupe în ceea ce privește proporția testelor pozitive pentru coronavirus – 11,7% din 3,064 în grupul vaccinat vs. 10,4% din 2,869 în cel nevaccinat – și nici în ratele de pozitivitate la 100,000 de locuitori (121 vs. 100). Câte un caz sever ce a necesitat ventilație mecanică sau admiterea la terapie intensivă s-a înregistrat în ambele grupe, însă nici un deces nu a fost raportat.

Totuși, dacă acest studiu sugerează că în cohorta de adulți israelieni analizată faptul de a fi fost vaccinat împotriva tuberculozei în copilărie nu este asociat cu o mai mică incidență a infectării cu SARS-CoV-2, el nu permite tragerea vreunei concluzii privind asocierea vaccinului BCG și severitatea cu care se manifestă COVID-19.  

CITIȚI ȘI:

COVID-19: Tur de orizont al săptămânii încheiate pe 26 iunie