„La Moldavie dans l’oeil du cyclone russe”, scrisă de jurnalistul și scriitorul canadian Michel Labrecque și publicată de Septembre Éditeur (mai 2024), este o carte ce trebuie citită de oricine este interesat de destinul Republicii Moldova.

Cartea s-a bucurat de o lansare de succes în comunitatea română, care a avut loc pe 21 iunie la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges din Montreal.                              

Evenimentul s-a înscris în cadrul proiectului de cooperare intergenerațională „L’amitié et la coopération à tout âge”, finanţat de guvernul Canadei, și a avut loc în prezența autorului Michel Labrecque și a editorului André Provencher, bucurându-se de participarea mai multor personalități precum Sergiu Odainic, Ambasadorul Republicii Moldova în Canada, profesorul Jacques Bouchard, scriitoarea și editoarea Felicia Mihali, scriitorul și președintele Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Quebec (ASLRQ), Adrian Erbiceanu. Li s-au alăturat participanții la proiectul „L’amitié et la coopération à tout âge”, gazda evenimentului fiind președinta Comunității Moldovenilor din Quebec (CMQ), Ala Mîndîcanu.

Michel Labrecque la lansarea cărții sale „La Moldavie dans l’oeil du cyclone russe”, 21 iunie 2024.

De-a lungul carierei sale, Michel Labrecque a câștigat numeroase premii, inclusiv Grand Prix du journalisme de la Communauté des radios publiques de langue française în 1990 pentru „Les Oubliées”, un reportaj despre contribuția femeilor americane la războiul din Vietnam. Printre alte premii se numără și Prix Judith-Jasmin acordat de Fédération professionnelle des journalistes du Québec, precum și Prix du journalisme culturel din partea Conferinței Canadiene a Artelor.

„La Moldavie dans l’oeil du cyclone russe” a fost scrisă în colaborare cu Mihai Fusu, regizor, actor și filolog, directorul Centrului de artă Coliseum din Chișinău și vicepreședinte la Alliance Française Moldavie.

Lansarea cărții „La Moldavie dans l’oeil du cyclone russe” în cadrul comunității române, 21 iunie 2024, Centre communautaire 6767 Côte-des-Neiges, Montreal.

„Cartea de față este pentru mine nu doar un volum de o valoare literară și documentară incontestabilă, este și o oglindă fidelă și obiectivă a vieții mele și a unei generaţii întregi de cetăţeni ai unui nou stat, inexistent până în 1991, Republica Moldova”, a spus în luarea sa de cuvânt din cadrul lansării președinta CMQ, Ala Mîndîcanu. „Aceștia au trăit cel mai mare cutremur politic al secolului XX, implozia formațiunii totalitare care s-a dovedit a fi un colos cu picioare de lut, Uniunea Sovie-tică. În mare parte, datorită ta-lentului autorului, dar și prezenței pregnante a coautorului său, Mihai Fusu, lucrarea de față reprezintă un model rarisim de îmbinare perfectă a unui procedeu jurnalistic, publicistic și documentar dinamic și energic cu un mod de gândire canadian, logic și perseverent, și un stil scriitoricesc măiestrit, propriu lui Michel Labrecque, care are o experienţă de 42 de ani în domeniul jurnalismului și literaturii la Radio-Canada”, a completat aceasta.

„« Care este lecția cea mai importantă pe care v-a oferit-o viața? », a fost întrebat Michel Labrecque într-un interviu la Radio-Canada. « Fragilitatea sa », a răspuns acesta. Acest sentiment al fragilității vieţii este prezent în volumul de față pe care va invit să-l cumpăraţi, să-l savurați și să-l apreciați la justa sa valoare. Să citim cartea, să ne pătrundem de acest sentiment al fragilității vieţii și să încercăm, împreună, să facem tot ce ne stă în puteri să contribuim la victoria Binelui în Republica Moldova, în România, în Canada și în lume”, a încheiat Ala Mîndîcanu.

„La Moldavie dans l’oeil du cyclone russe” este disponibilă pe site-ul Septembre Éditeur, precum și la Archambault, Indigo-Chapters sau Renaud-Bray.