Un acord  între guvernul Trudeau și cele 13 guverne provinciale și teritoriale menit să contribuie la redresarea economică a Canadei a fost anunțat astăzi, 16 iulie.

Transferurile prevăzute depășesc 19 miliarde de dolari – cu 5 miliarde mai mult față de sumele prevăzute inițial – și se vor etala pe o perioadă de șase până la opt luni. Scopul lor este de a sigura o puternică relansare economică fără a compromite sănătatea și securitatea populației, în eventualitatea unui al doilea val de infecții cu COVID-19.

Domeniile prioritare vizate de acest acord sunt depistarea extinsă și rapidă a COVID-19 în rândul populației, aprovizionarea adecvată cu echipamente individuale de protecție, finanțarea serviciilor de îngrijire a copiilor sau sprijinirea canadienilor vulnerabili, cum ar fi cei care se află în centre de îngrijiri de lungă durată (CHSLD). Finanțarea acordată de federal include de asemenea sprijinirea municipalităților, în special în legătură cu rețelele de transport public pe care le administrează și ale căror venituri au scăzut din cauza epidemiei.

Atunci când acest plan a fost anunțat luna trecută, Quebecul și-a exprimat opoziția vizavi de modalitățile de acordare a sumelor, cerând ca transferurile să fie acordate fără o serie de condiții impuse de Ottawa. Guvernul Legault consideră că provinciile trebuie să stabilească domeniile prioritare spre care banii trebuie direcționați, nu guvernul federal.

Planul prezentat astăzi de premierul Trudeau și vicepremiera Chrystia Freeland acordă totuși federalului un drept de control asupra felului în care vor fi cheltuiți banii. Transferurile sunt așadar direcționate, impunând câteva condiții precise, ca de exemplu respectarea priorităților enumerate mai sus și faptul că nu va exista flexibilitate pentru a investi sumele alocate dintr-o zonă în alta.

De menționat că în luna aprilie, Federația canadiană a municipalităților a cerut guvernului federal suma de zece miliarde de dolari pentru a putea răspunde nevoilor lor în contextul pandemiei.

Pentru a ajuta orașele să combată impactul economic al pandemiei, Ottawa s-a angajat deja să efectueze mai devreme plata anuală acordată acestora din Fondul federal al taxei pe benzină pentru 2020-2021. Astfel, Guvernul Trudeau a transferat în luna iunie suma de 2,2 miliarde de dolari către municipalități.

CITIȚI ȘI:

Ottawa: Un ajutor de 2,2 miliarde de dolari pentru municipalitățile canadiene
Frontiera canado-americană rămâne închisă până pe 21 august