Noiembrie, o lună cenușie? Nu la Montreal! Expoziții, festivaluri, spectacole, filme, activități interesante, iată ce oferă acest oraș vibrant pentru a ne încălzi inimile și a nu băga în seamă temperaturile în scădere de la sfârșit de toamnă.  

Mundial Montréal (19 – 22 noiembrie)

Pentru al 14-lea an, acest festival de musique du monde pune în lumină interpreți din cele patru colțuri ale globului. Un eveniment perfect pentru a vă însenina zilele de noiembrie, în ritmuri frenetice contemporane sau tradiționale. Dacă vă regăsiți în ideea de diversitate, incluziune și conexiuni umane, dacă vreți și altceva decât hit-urile comerciale pe care le ascultăm de obicei la radio, atunci acest eveniment-butic, așa cum este descris pe site-ul oficial, este pentru dvs. Program și bilete la: www.mundialmontreal.com.

Festival Bach Montréal (16 noiembrie – 8 decembrie)

Dacă preferați muzica clasică, Festivalul Bach – cel mai important festival din America de Nord dedicat geniului muzical atemporal al lui Johann Sebastian Bach și moștenirii sale culturale – vă propune o serie de concerte, gratuite sau cu plată, în cele mai prestigioase săli ale orașului. Festivalul prezintă atât muzicieni quebechezi de elită, cât și artiști de talie mondială, de la instrumentiști la interpreți vocali și dirijori. Concerte de orgă, cor de copii, solo-uri de pian sau violoncel și multe altele – programul, pe care-l puteți descoperi la www.festivalbachmontreal.com este unul bogat, menit să aducă un omagiu celui mai mare compozitor al Barocului.

Puteți de asemenea asista la Off-Festival Bach care oferă o largă paletă de evenimente satelit, gratuite: concerte de 45 de minute, spectacole improvizate, repetiții publice, discuții etc. Off-Festival Bach are loc între 26 noiembrie – 3 decembrie 2024, într-un spațiu aflat la intersecția străzii Sherbrooke cu bulevardul Saint-Laurent. Este vorba de o inițiativă care urmărește să creeze un mediu unic, contemporan și primitor, pentru a face muzica clasică accesibilă unui public larg. Mai multe detalii la: www.festivalbachmontreal.com/off-bach.

Rencontres internationales du documentaire (20 noiembrie – 1 decembrie)

Montrealul are mereu ceva de oferit iubitorilor celei de-a 7-a arte. Luna noiembrie nu face excepție, cu Rencontres internationales du documentaire de Montréal (RIDM), unul dintre cele mai importante festivaluri de filme documentare din America de Nord. Pe parcursul a 12 zile vor fi prezentate peste 100 de filme de aici și din alte părți ale lumii.

Anul acesta marchează a 27-a ediție a RIDM, iar selecția de filme este variată și captivantă. În deschidere va fi prezentat filmul Pregătiri pentru un miracol al realizatorului elvețian Tobias Nölle, iar în seara de închidere, filmul Voltige al realizatoarei de origine română Luiza Cocora. Program complet și bilete la www.ridm.ca.

Maggie Romanovici, expoziție retrospectivă: Un cosmos pictural

Maggie Romanovici – „Blue Moon”, 2024, acrilic pe pânză, 10”x20”.

Artista de origine română Maggie Romanovici prezintă între 9 noiembrie 2024 și 12 ianuarie 2015 o expoziție solo la Maison de la culture Eulalie-Durocher din St-Antoine-sur-Richelieu. Expoziția numără aproximativ 50 de tablouri, organizate pe tematici și perioade. Sunt astfel incluse două serii de picturi abstracte recente ale artistei, cât și o serie de tablouri în alb-negru-auriu, mai veche, alături de acuarele, picturi realizate în cerneală cu alcool și lucrări abstracte inspirate de natură, din ultimii 2-3 ani.

Curatorul acestei expoziții este renumitul critic de artă, profesor și conferențiar Norman Cornett. Specializat în studiul religiilor, prof. Cornett este adesea ghidat în alegerile sale de legătura între artă și spiritualitate. 

Maggie Romanovici este artistă profesionistă, membră a RAAV (Regroupement en Arts Visuels) și a SCA (Society of Canadian Artists).

Maison de la culture Eulalie-Durocher se află la 1028 rue du Rivage, St-Antoine-sur-Richelieu, J0L 1R0. Expoziția se poate vizita sâmbăta și duminica între orele 13:00-17:00. Vernisajul va avea loc duminică, 17 noiembrie, ora 13:00.

Bals costumés – Habiller l’Histoire, 1870-1927

Bals costumés – Habiller l’Histoire, 1870-1927. FOTO: Laura Dumitriu, Musée McCord-Stewart.

Veritabilă instituție de punere în valoare a patrimoniului montrealez, Muzeul McCord-Stewart prezintă o nouă expoziție temporară deosebit de interesantă. Bals costumés – Habiller l’Histoire, 1870-1927 propune o călătorie în timp în lumea balurilor costumate și a carnavalurilor pe gheață ce serveau drept divertisment pentru lumea din înalta societate a secolului XIX. În spatele costumelor extravagante și a opulenței acestor seri se aflau însă mituri coloniale și o gândire imperialistă. Ținutele prezentate în cadrul expoziției provin din colecția Costume, mode et textiles a Muzeului McCord Stewart. Expoziția, deschisă publicului începând din 14 noiembrie, va dura până pe 17 august 2025. Detalii la: www.musee-mccord-stewart.ca.