Oratoriul bizantin de Crăciun de Paul Constantinescu va fi prezentat în premieră nord-americană de asociația La Muse Héritage Musical la Ottawa și la Montreal pe 16 și respectiv 17 noiembrie, cu participarea unor soliști vocali și muzicieni români și quebechezi. O experiență sonoră inegalabilă, la care vor contribui sopranele Marina Negruță și Felicitas Istoc și violonista Anastasia Vîrlan.

Duminică, 17 noiembrie, Biserica Sacré-Coeur-de-Jésus din Montreal va fi gazda unui concert vocal-simfonic de excepție: Oratoriul bizantin de Crăciun, prezentat de asociația La Muse Héritage Musical. Autorul său, Paul Constantinescu, este unul dintre cei mai mari compozitori români din secolul trecut și cel care a creat primele oratorii religioase ortodoxe. Oratoriul bizantin de Crăciun se bazează, în principal, pe Evangheliile după Luca şi Matei, îmbinând influențe muzicale tradiționale românești și bizantine.

CITIȚI ȘI: Oratoriul bizantin de Crăciun de Paul Constantinescu, prezentat în premieră nord-americană la Montreal

În interpretarea Orchestrei și a Corului La Muse, sub conducerea dirijoarei Ioana German, premiera nord-americană a acestei piese îi are invitați pe soprana Irina Iftene și tenorul Liviu Iftene de la Opera din Brașov, care vor evolua alături de sopranele Marina Negruță și Felicitas Istoc, tenorul Gilbert Doummar, baritonul Olivier Bergeron, violonista Anastasia Vîrlan și pianistul Beguentch Gueldyev.

CITIȚI ȘI: Soliști români și quebechezi în „Oratoriul bizantin de Crăciun” de Paul Constantinescu

Marina Negruță

Marina Negruță, un nume foarte cunoscut în comunitatea noastră, este o soprană cu o voce remarcabilă, șlefuită la Conservatorul de Muzică și Arte plastice din Chișinău și la Facultatea de Muzică a Universității din Montreal, unde a obținut un master în interpretare de operă.

În cadrul Atelierului de operă de la Universitatea din Montreal, Marina Negruță s-a făcut remarcată în roluri precum Adza și Zalzal în Steaua de Emmanuel Chabrier, Sorella Cercatrice I din Sora Angelica de Giacomo Puccini și o călugărită carmelită în Dialogul Carmelitelor de Francis Poulenc.

Din 2010 colaborează cu asociația La Muse Héritage Musical (LMHM), cu sprijinul căreia în 2012 a susținut un recital de belcanto (Schubert, Mozart, Handel, Doga). De-a lungul anilor, în concertele La Muse ea a interpretat creații de Iacob Muresanu (Brumărelul, Erculean, Mănăstirea Argeșului), Antonio Vivaldi (Gloria), Zbigniew Preisner (Lacrimosa) sau Gabriel Fauré (Requiem). În vara anului 2017 a susţinut patru concerte în cadrul Turneului Diversitate Culturală organizat de LMHM în Grecia, iar în 2016 și 2022 a interpretat rolul Dochiței din opereta Crai Nou de Ciprian Porumbescu, alături  de corul și orchestra La Muse, în concerte prezentate la Toronto, Ottawa și Montreal.

Felicitas Istoc

O altă voce melodioasă și caldă din distribuția Oratoriului bizantin este Felicitas Istoc. Pasionată încă din copilărie de muzică, a studiat la Academia de arte „George Enescu” din Iași și la Universitatea de Muzică din Geneva. În anul 2006 își obţine diploma de pedagogie muzicală în canto, iar în 2008, pe cea de interpretare. A avut ocazia să se perfecționeze și să-și cultive vocea și jocul scenic participând la numeroase master class, stagii susţinute de nume cunoscute ale artei lirico-teatrale și concursuri de canto.

Între 2002 și 2008 a făcut parte din Chœur du Grand Théâtre de Genève. Ca solistă a susţinut mai numeroase recitaluri de muzică sacra, arii de opera, melodii și lieduri în România, Franţa, Elveţia și Spania.

Stabilită în 2008 la Montreal, colaborează la mai multe proiecte ale asociației La Muse Héritage Musical, în paralel cu cariera sa de profesoară de muzică. 

Anastasia Vîrlan

Anastasia Vîrlan colaborează de peste zece ani cu asociația La Muse Héritage Musical ca prima vioară. A început studiul viorii de la vârsta de cinci ani, continuând la Liceul de muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău și apoi la Academia de Muzică, Teatru și Arte plastice din capitala Republicii Moldova.

Laureată a numeroase competiții naționale și internaționale, Alexandra Vîrlan s-a stabilit în 2012 la Montreal. Aici ea își continuă succesele muzicale ca profesoară de vioară, colaborând în același timp cu numeroase orchestre și ansambluri camerale printre care: Orchestre Nouvelle Génération, Orchestre Philharmonique du Nouveau Monde, Quatuor Turovsky, Kleztory și Bolero Trio, cu care a lansat deja trei albume ce se înscriu în stilul clasic progresiv.

Oratoriu bizantin de Crăciun 
Duminică, 17 noiembrie 2024, ora 17:30
Église du Sacré-Coeur-de-Jésus
1471 rue Ontario Est, Montreal (metrou Beaudry)
Bilete: 25$ în pre-vânzare, 35$ la ușă
Disponibile pe: Eventbrite – Oratorio Byzantin de Noël
Info & rezervări: 450-514-1978