Din cei șase candidați de origine română care s-au prezentat la aceste alegeri municipale, trei au devenit consilieri municipali.

Magda Popeanu, candidată din partea partidului Projet Montréal în districtul Côte-des-Neiges din arondismentul Côte-des-Neiges-Notre-Dame-de-Grâce a câștigat un al treilea mandat de consilieră municipală cu 55,3% din sufragii. Din 2005 Magda Popeanu s-a implicat în susținerea politică a Projet Montréal, fiind președinta acestui partid municipal între 2006 și 2010. Ea a fost aleasă în 2013 și 2017.

Projet Montréal a avut pe listele sale încă o candidată de origine română: Irina Cazac în districtul Cap-Saint-Jacques din arondismentul Pierrefonds-Roxboro. Aceasta a obținut peste 31% din voturi, însă nu suficient pentru a o învinge pe Catherine Clément-Talbot din partea Ensemble Montréal – Équipe Denis Coderre.

Primăria Montrealului a fost câștigată de Valérie Plante (Projet Montréal), care a fost realeasă pentru un al doilea mandat. Ea a obținut o victorie decisivă cu 51,2% din voturi față de 37,1% pentru Denis Coderre (Ensemble Montréal) și 7,1% pentru Balarama Holness (Mouvement Montréal). Rezultatul este similar celui de acum patru ani, când Valérie Plante plante a avut, de asemenea, o victorie cu o majoritate absolută de voturi (51,4%). Partidul pe care îl conduce, Projet Montréal, a reușit să-și asigure majoritatea în consiliul municipal – 35 din cele 65 de locuri.

La Laval, Stephane Boyer, șeful formațiunii politice Mouvement lavallois, este noul primar al orașului. Tot din partea Mouvement lavallois, Flavia Alexandra Novac a câștigat detașat cursa pentru postul de consilier în districtul Sainte-Rose, cu 2512 voturi (50,13%), față de 1,560 (31,13%) obținute de principalul său adversar, Jacques Roberge din partea Parti Laval – Équipe Michel Trottier.

Pe listele partidului Laval citoyens s-au aflat doi candidați de origine română: Adrian Nedelcu în Sainte-Dorothée și Julius Bute în Val-des-Arbres. Din păcate, aceștia nu au reușit să câștige cursa electorală la care au participat, obținând 2,66% și respectiv 2,25% din voturi.

În Rive-Sud, în orașul Delson, Marcelina Jugureanu a fost deja aleasă în luna septembrie, prin aclamație, în funcția de consilieră în districtul nr. 3 din partea partidului Alliance Delson. Primarul acestei localități este Christian Ouellette, din partea aceleiași formațiuni politice, ales în această funcție pentru a treia oară.

CITIȚI ȘI:

Alegeri municipale în Quebec: Care este structura puterii la nivel municipal?