Pe 7 noiembrie, în Quebec au loc alegeri municipale. Pe lângă Flavia Alexandra Novac, candidată din partea partidului Mouvement lavallois în districtul Sainte-Rose, alți doi români, Adrian Nedelcu și Julius Bute, candidează la aceste alegeri municipale în Laval, în Sainte-Dorothée și respectiv Val-Des-Arbres. Ambii se prezintă din partea partidului Laval citoyens. Mai jos, două scurte prezentări ale acestor candidați.

Adrian Nedelcu

Candidat în Sainte-Dorothée din partea Laval citoyens, Adrian Nedelcu locuiește în Laval de 23 de ani. Are planuri ambițioase pentru circumscripția sa, afirmând că are experiența necesară pentru a se pune în slujba concetățenilor săi și a contribui la ameliorarea calității vieții lor.

Echilibrul sufletesc este foarte important pentru succesul unei persoane publice, afirmă Adrian Nedelcu. Despre sine spune că și-a dobândit acea stare de spirit care îi permite să privească cu încredere în viitor. Au trecut mai bine de două decenii de când e stabilit în Laval, iar rănile provocate de regimul comunist din România s-au cicatrizat.

Comunitatea românească e din ce în ce mai încrezătoare în forțele proprii și indiferent de rezultatul alegerilor, Adrian Nedelcu promite să se implice mai mult în viața comunității românilor și a fraților de dincolo de Prut. Are multiple proiecte comunitare pe care dorește să le înfăptuiască și crede că este momentul potrivit ca oamenii activi din comunitate să se facă remarcați la nivel local, provincial și național.

Repere biografice

Născut în București și stabilit în Canada în 1992, Adrian Nedelcu este un om cu multiple competențe și pasiuni. Inginer de profesie în România, cu realizări în domeniul construcțiilor de care este mândru, aici el a obținut o diplomă universitară la HEC și și-a fructificat pasiunea pentru fotbal, devenind antrenor cu numeroase succese în palmares. Adrian este multiplu campion provincial cu diferite echipe de cluburi sau de la colegii pe care le-a antrenat și consideră că în Canada a realizat tot ce și-a propus la plecarea din România.

Familia este de asemenea o sursă de mândrie. Are un nepot de opt ani în România, mare admirator al echipei Montreal Canadiens, care este elev la o școală de hochei din București.

Despre politică

Adrian Nedelcu insistă mai mult pe aspectul administrativ al implicării sale în aceste alegeri locale decât pe cel politic. Grație experienței sale acumulate în România timp de 13 ani ca șef de șantier, cunoaște sistemul de construcții, de zonaj și de infrastructură nu din auzite sau din cărți, ci la modul cel mai direct. Dorința sa este să participe la o mai bună administrare a Lavalului și de aceea speră ca alături de echipa Laval citoyens să declanșeze acea schimbare de care orașul are nevoie stringentă.

Planuri de viitor

În cazul în care câștigă alegerile și devine consilier municipal al circumscripției Sainte-Dorothée, Adrian Nedelcu visează la edificarea unui parc de genul Centre de la nature, planifică construcția unui complex multisport acoperit, a unei piscine de cartier acoperite și a unui centru cultural multietnic în partea de vest a orașului de care are mare nevoie comunitatea sa.

Cei trei candidați de origine română care se prezintă la alegerile municipale din Laval: (de la stânga la dreapta) Julius Bute (Laval citoyens, Val-Des-Arbres), Flavia Alexandra Novac (Mouvement lavallois, Sainte-Rose) și Adrian Nedelcu (Laval citoyens, Sainte-Dorothée).

Julius Bute

Rezident al Lavalului de 37 de ani, Julius Bute este candidatul echipei Laval citoyens în districtul Val-Des-Arbres. Aceasta nu este prima sa candidatură, căci de-a lungul anilor Julius Bute – licențiat în gerontologie și sănătate mintală și campion și profesor de judo – s-a implicat în politică la toate nivelurile.

CITIȚI ȘI: Alegeri municipale 2017 | Julius Bute, candidat Action Laval în districtul Concorde-Bois-de-Boulogne

Julius Bute este o persoană cu experiență, sigur de capacitățile sale și de beneficiile pe care le poate aduce comunității din Laval. Este în deplin echilibru cu lumea sa interioară și cea exterioară, nu are frică de viitor și se bazează pe fapte, nu pe vorbe. Astfel de oameni pot mișca lucrurile în societate.

Repere biografice

Născut în Arad, Julius Bute s-a stabilit în Canada în anul 1983 – mai întâi în Alberta, la Edmonton, și apoi în Quebec.  Absolvent al Facultății de educație fizică și sport din București, el și-a completat studiile mai întâi în SUA, la California State University în cadrul Facultății de inginerie în apă potabilă și administrație, și apoi în Quebec, la Université de Montréal, de unde a obținut un bacalaureat în gerontologie și sănătate mintală. Acesta este de altfel și domeniul în care a profesat până la pensionare.

Judo reprezintă una din marile sale pasiuni. Este campion mondial la Judo Kata, recunoscut de Institutul Kodokan din Japonia, și a fost reprezentantul Federației Internaționale de Judo (FIJ) la Campionatele Mondiale și Olimpiada de la Rio 2016. Face parte, ca reprezentant al Canadei, din Comisia Judo pentru Pace a FIJ, al cărui scop este promovarea păcii și a reconcilierii în zone de conflict, precum și dezvoltarea unei societăți juste prin intermediul principiilor filozofice și morale ale judoului.

În 2010 a organizat la Montreal Campionatul Mondial de Judo Veterani, ocazie cu care i s-a acordat o placă de aur de către Federația Internațională de Judo.

Despre politică

Bun cunoscător al sistemului politic canadian, Julius Bute a fost implicat în alegeri la nivel federal, provincial și municipal. Este un consecvent luptător contra corupției, un militant pentru drepturile  minorităților culturale și un apărător al naturii. Consideră că instituțiile locale trebuie să aibă principii clare în administrarea treburilor municipale. Corupția, atitudinea lipsită de respect pentru alegătorul de rând și indiferența față de schimbările climatice și securitatea ecologică nu trebuie să se regăsească în administrația locală, este de părere Julius Bute. A decis să candideze la alegerile din 7 noiembrie pentru că are încredere în echipa Laval citoyens și pentru că cetățenii așteaptă schimbarea.

Reamintim că alegerile municipale din Quebec au loc la dată fixă: în prima duminică a lunii noiembrie, la fiecare patru ani. Anul acesta ele se vor desfășura pe 7 noiembrie. Votul anticipat va avea loc pe 31 octombrie.

La  Montreal, pentru a facilita aplicarea măsurilor sanitare în vigoare, scrutinul se va ține pe durata a două zile, 6 și 7 noiembrie. Montrealezii vor avea o zi în plus și pentru votul anticipat, care se va desfășura pe 30 și 31 octombrie.

Mai multe detalii privind desfășurarea votului aici.

CITIȚI ȘI:

Alegeri municipale în Quebec: Care este structura puterii la nivel municipal?