La mai bine de șapte ani de la referendum și la trei ani de când Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană doar 22% dintre britanici mai susțin Brexitul.

Potrivit unui sondaj realizat de institutul Opinium doar 22% dintre britanici mai cred că alegerea de a părăsi Uniunea Europeană a fost benefică pentru Regatul Unit, informează Aleph News.

Concret, pentru marea majoritate a opiniei publice, „Brexitul a fost dăunător economiei britanice, a crescut prețurile în magazine și a împiedicat încercările guvernului de a controla imigrația”.

Promisiunile făcute de susținătorii Brexitului, în special de Boris Johnson și de actualul ministru al Locuinței, Michael Gove, sunt puse sub semnul întrebării. În timpul campaniei pentru referendum, aceștia au promis că părăsirea Uniunii Europene va stimula economia și comerțul, va aduce 350 de milioane de lire sterline pe săptămână Sistemului Național de Sănătate (NHS) și va permite guvernului să recâștige controlul asupra granițelor țării.

Dar, pentru cei intervievați de institutul Opinium, niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost respectată. In toate răspunsurile oferite agenției, predomină doar opiniile negative. Și mai îngrijorător, rezultatele arată scoruri foarte mici. Dintre toți alegătorii chestionați de institut, doar unul din zece respondenți consideră că Brexitul le-a îmbunătățit situația financiară personală sau salariile. Dimpotrivă, 63% cred că este responsabil pentru o parte a inflației.

Alegătorii britanici nu sunt singurii nemulțumiți de Brexit. Un sondaj efectuat de Camerele de Comerț britanice asupra întreprinderilor indică faptul că 60% dintre companiile britanice se plâng de noile reguli vamale. Aceasta în condițiile în care nu toate noile reglementări sunt în vigoare, cum ar fi controalele de sănătate la importuri, ce vor fi implementate abia anul acesta.

Reamintim că la referendumul din iunie 2016, 51,9% dintre britanicii care au mers la urne au votat în favoarea Brexit, în timp ce 48,1% s-au pronunțat pentru rămânerea în UE.

CITIȚI ȘI:

Teoriile conspiraționiste, populare în Canada, în special în rândul conservatorilor

Lupta dezinformării împotriva democrației