Pământul este plat. Am fost contactați în secret de extratereștri. Neil Armstrong și Buzz Aldrin nu au ajuns pe Lună în 1969. Aceste afirmații pot părea bizare, însă un sondaj Léger sugerează că un număr semnificativ de canadieni cred în aceste teorii conspiraționiste și în multe altele, relatează La Presse Canadienne.

Aproximativ 5% dintre canadieni susțin că Pământul este plat, arată sondajul, în timp ce 11% spun că aterizările pe Lună au fost regizate undeva pe Terra. Iar o treime dintre respondenți sunt de părere că există dovezi că ne-au contactat extratereștrii, însă ele sunt ascunse publicului.

Între 24 și 26 noiembrie 2023, Léger a condus un sondaj de opinie în rândul a 1,529 de canadieni și 1,011 de americani, întrebându-i despre ceea ce cred în privința mai multor teorii populare ale conspirației. Nicio marjă de eroare nu poate fi atribuită sondajului, deoarece sondajele online nu sunt considerate eșantioane cu adevărat aleatorii.

În total, 79% dintre canadieni și 84% dintre americanii chestionați și-au afirmat credința în cel puțin una dintre teoriile conspiraționiste menționate în sondaj. În ambele țări, alegătorii de orientare conservatoare au manifestat o mai mare înclinare spre a crede în conspirații.

Puțin peste 25% dintre americanii care au răspuns la sondaj cred că încălzirea globală nu există, comparativ cu 16% dintre canadieni.

Cea mai răspândită, atât printre canadieni, cât și printre americani, s-a dovedit a fi ideea că mass-media manipulează informația pe care o difuzează. 55% dintre canadieni și 67% dintre americani cred acest lucru, în timp ce 10% dintre respondenții din Canada au spus că nu știu.

Pe locul doi se află o teorie conspiraționistă ce durează de decenii: cea privind mușamalizarea asasinării lui John F. Kennedy. Al 35-lea președinte american a fost împușcat pe 22 noiembrie 1963 la Dallas. Lee Harvey Oswald a fost arestat în aceeași zi, susținându-și totuși nevinovăția. Două zile mai târziu, și Oswald a fost împușcat și ucis, într-o secție de poliție din Dallas.

Peste o treime dintre respondenții canadieni și aproape jumătate dintre cei americani au declarat că nu cred versiunea oficială a asasinării lui Kennedy. Sondajul nu s-a oprit asupra explicațiilor alternative, însă multe din conspirațiile care înconjoară moartea fostului președinte îl implică pe  vicepreședintele Lyndon B. Johnson, CIA, mafia, precum și țări ca URSS și Cuba.

Aproximativ o treime dintre respondenții din ambele țări cred că accidentul de mașină în care a pierit Prințesa Diana la Paris în 1997 a fost mai degrabă un asasinat decât un accident.

Același număr de canadieni – 34% – sunt de părere că oamenii de știință și guvernele ascund o cură pentru cancer.

Teorii privind Covid-19

32% dintre canadieni și 51% dintre americanii participanți la sondaj întrețin opinia că virusul care a declanșat pandemia de Covid-19 a fost creat ca armă biologică într-un laborator.

În luna iunie, oficialii serviciilor de informații americane au publicat un raport care a mai tăiat din elanul celor care susțin că virusul a scăpat dintr-un laborator chinez. Astfel, potrivit raportului, patru agenții de informații sunt de părere că virusul a sărit de la animale la oameni, în timp ce două agenții – Departamentul de Energie și FBI – cred că virusul a scăpat dintr-un laborator, concluzie bazată pe „un nivel scăzut de încredere” (low confidence). CIA nu a făcut o evaluare în această privință.

CITIȚI ȘI: COVID-19, cauzat de o scurgere de la un laborator chinez? Ce spune de fapt raportul Departamentului de Energie al SUA

Raportul a suscitat furie în rândul republicanilor, mulți afirmând la acea vreme că singura opțiune care ar avea sens este cea a scurgerii din laborator. Sondajul Léger sugerează că 70% dintre votanții republicani cred în această teorie.

Republicanii sunt de asemenea mult mai susceptibili să afirme că guvernul ascunde adevărul despre cât de nocive sunt vaccinurile, o teorie conspiraționistă la care aderă 63% dintre cei cu vederi conservatoare și 49% din ansamblul populației americane.

Aceste tendințe sunt prezente și în rândul canadienilor: un sfert dintre persoanele chestionate cred că guvernele mint cu privire la vaccinuri, cifră care în cazul conservatorilor ajunge la 45%.

Teoriile conspiraționiste și cele patru partide politice majore din Canada

Printre simpatizanții celor patru mari partide politice canadiene – Partidul liberal (PLC), Partidul conservator (PCC), Noul Partid Democratic (NPD) și Blocul quebechez (BQ) – electorii conservatori sunt cei mai predispuși să creadă în teoriile conspiraționiste prezentate de sondaj, cu o singură excepție: cea privind asasinarea președintelui Kennedy, unde conservatorii sunt devansați de simpatizanții BQ (jumătate dintre alegătorii acestui partid nu sunt convinși de versiunea oficială).

Convingerea că mass-media manipulează este răspândită de-a lungul întregului spectru politic, cei mai mulți care o împărtășesc fiind tot conservatorii – 69%, urmați de cei care intenționează să voteze pentru NPD – 47%, BQ – 44% și 37% pentru liberali.

Un sfert dintre susținătorii conservatori cred că alegerile din SUA din 2020 au fost fraudate și că Donald Trump a fost furat, cu opt procente peste media canadiană de 17%, dar cu mult sub cei 57% dintre republicani care cred același lucru.

Alte concluzii interesante

Pe regiuni, locuitorii din Alberta sunt cei mai înclinați să spună că există o elită globalistă secretă care vrea să instaureze un guvern mondial (44%) și că feminismul este o strategie pentru ca femeile să obțină controlul asupra societății (19%).

Teoria conspiraționistă privind controlul feminist este de două ori mai populară în rândul bărbaților canadieni decât al femeilor.  

CITIȚI ȘI:

Lupta dezinformării împotriva democrației