Muzeul Redpath este un muzeu de istorie naturală care aparține Universității McGill. Construit în 1882, edificiul în care se află este prima clădire din Canada proiectată în scopuri muzeale, acest muzeu fiind unul dintre cele mai vechi din țară ce încă funcționează.

Familia Redpath a fost una dintre cele mai bogate din Canada. O familie de mari industriași și filantropi, al cărui întemeietor a fost John Redpath (1796 – 1869). Sărac dar plin de speranțe, în 1816 acesta și-a părăsit Scoția natală pentru a se stabili la Montreal, unde s-a remarcat ca unul din pionierii industrializării ce a transformat Montrealul, făcându-l cel mai mare și mai prosper oraș al Canadei din acele timpuri. John Redpath a făcut avere construind Canalul Lachine din Montreal și Canalul Rideau din Ottawa, înființând Canada Sugar Refining Company în 1854 și cumpărând terenuri în Montreal.

De familia Redpath se leagă și existența Muzeului de istorie naturală Redpath și a bibliotecii cu același nume, ambele donate Universităţii McGill.

Muzeul Redpath marchează un moment important în istoria Canadei

Inaugurat în 1882, acesta este primul edificiu din Canada proiectat și construit special pentru a găzdui un muzeu. La vremea respectivă, muzeele din Montreal și din alte orașe canadiene se aflau în foste reședințe private.

A fost construit cu fondurile donate de către Peter Redpath (1821-1894), fiul cel mare al lui John Redpath. Din 1864 și până la moartea sa, Peter Redpath a fost membru al Board of Governors la Universitatea McGill și, pe lângă înființarea acestui muzeu și a Bibliotecii Redpath (1893), a donat aproape jumătate de milion de dolari în bani și cărți acestei universități.

Muzeul Redpath, Universitatea McGill, William Notman & Son, în jur de 1910, colecția Muzeului McCord-Stewart. FOTO: Facebook/Musée Redpath Museum.                      

Construit în stilul neoclasic (sau neogrec), porticul său cu coloane corintiene amintește fațada unui templu grecesc. Astfel, Muzeul Redpath reprezintă un elocvent exemplu de arhitectură neoclasică victoriană în inima campusului McGill, cu un interior ce evocă instituții aparținând unor vremuri demult apuse.

Ce puteți vedea la Muzeul Redpath?

De 142 de ani, acest locaș de cultură promovează o mai bună înțelegere și apreciere a diversității patrimoniului biologic, geologic și cultural de pe aceste meleaguri.

Muzeul găzduiește una dintre cele mai vechi colecții de etnologie din America de Nord, ce numără peste 17,000 de obiecte din Africa, Egiptul antic, Oceania, Europa paleolitică și America de Sud. De asemenea, la Muzeul Redpath se află o colecție de entomologie, una de mineralogie/geologie cu aproximativ 16,000 de specimene din toată lumea, precum și o importantă colecție de fosile, inclusiv de la Burgess Shale (British Columbia), unde  s-au găsit unele dintre cele vechi fosile din lume. Bazele acestor colecții au fost puse de personalități precum Sir William Dawson (etnologie, paleontologie) sau Walter Frederick Ferrier (mineralogie), acesta din urmă fiind și printre cei care au fondat colecții similare la Smithsonian și Royal Ontario Museum.

Muzeul Redpath se află la 859 rue Sherbrooke Ouest, Montreal, H3A 0C4. Poate fi vizitat de marți până vineri, de la 9:30 la 16:30. Intrarea este gratuită, cu contribuție voluntară (suma sugerată pentru un adult este de 10$). Mai multe detalii la: www.mcgill.ca/redpath.

Începând cu luna ianuarie a.c. muzeul urma să fie închis pentru renovări majore. Proiectul a fost însă amânat. Profitați așadar pentru a-l (re)vizita până când va fi închis pe o perioadă îndelungată.

CITIȚI ȘI:

Cinci muzee montrealeze care oferă acces gratuit o duminică pe lună