În fiecare primă duminică a lunii, mai multe muzee din Montreal oferă publicului intrare gratuită.

Scena culturală montrealeză este bogată și recunoscută în întreaga lume. În prima duminică a fiecărei luni, rezidenții din Quebec au posibilitatea să viziteze unele dintre cele mai mari muzee ale metropolei fără să plătească intrarea – un lucru excelent, mai ales ținând cont de costul actual al vieții. Iată o listă a cinci dintre muzeele participante și tipul de expoziții oferite în fiecare dintre acestea.

Muzeul de Artă Contemporană din Montreal (MAC)

Musée d’art contemporain de Montréal. FOTO: Shutterstock.

Un must al scenei culturale a orașului, MAC este și unul dintre cele mai mari muzee din Montreal. De aproape cinci decenii, acest muzeu plasează arta contemporană în centrul atenției și oferă posibilitatea unor descoperiri surprinzătoare – lucrări digitale și sonore, instalații, picturi, sculpturi etc. ale unor artiști locali și internaționali de seamă.

Până în 2025, MAC este găzduit temporar de Place Ville-Marie, clădirea sa de la Place des Arts fiind în renovare. De notat, de asemenea, că până pe 25 octombrie a.c., muzeul este închis pentru montarea expoziției Velvet Terrorism: Pussy Riot’s Russia (25 octombrie 2023 – 10 martie 2024).

Pe lângă intrarea gratuită oferită rezidenților din Quebec în prima duminică a fiecărei luni (cu un act care să ateste rezidența), copiii și tinerii sub 18 ani au acces gratuit în permanență (cu un act de identitate doveditor), precum și persoanele în situație de handicap și însoțitorii lor.

Mai multe detalii despre ce puteți vedea vizitând acest muzeu la: www.macm.org.

Muzeul Holocaustului

O bucată dintr-o față de masă brodată de 50 de fete de la orfelinatul Boehmstift din Berlin, la începutul anilor 1920. Din cele 50 de fete doar trei au supraviețuit Holocaustului. FOTO: Musée de l’Holocauste Montréal/Instagram.

Muzeul Holocaustului din Montreal oferă vizitatorilor o colecție importantă de obiecte, fotografii și documente audiovizuale, mărturii ale dezastrului cauzat de prejudecăți. Muzeul explorează traiectoria comunităților evreiești de-a lungul secolului trecut și impune o reflecție necesară despre umanitate și experiența acestor comunități.

Dacă aveți impresia că antisemitismul aparține trecutului și/sau altor meleaguri, aflați că potrivit Statistique Canada, actele criminale motivate de ură care vizează religia iudaică și care au fost raportate poliției au crescut cu 47% în 2021.

Și aici în Quebec există antisemitism, există rasism și o polarizare socială din ce în ce mai semnificativă. Este nevoie, așadar, de mai multă educație despre acest episod tragic al istoriei.

Până în 2025, când se va muta în centru, pe bulevardul Saint-Laurent, muzeul se află în sediul său din Côte-des-Neiges, la 5151 Chem. de la Côte-Sainte-Catherine. Aflați mai multe la: www.museeholocauste.ca.

Muzeul McCord Stewart

Muzeul McCord Stewart. FOTO: The Canadian Encyclopedia.

Situat în inima orașului, acest muzeu de istorie socială a Montrealului se distinge prin colecțiile sale de etnologie și arheologie, costume și textile, picturi, timbre și desene, fotografii – printre care și arhivele fotografice Notman – arte decorative și arhive documentare care cuprind manuscrise, corespondență, jurnale personale și alte documente ce trasează istoria Canadei din secolul al XVIII-lea până în prezent.

Pe lângă expozițiile temporare, mereu inedite și interesante, Muzeul McCord Stewart are și o expoziție permanentă intitulată Voix autochtones d’aujourd’hui: savoir, trauma, résilience care prezintă obiecte și mărturii (text și video) ale membrilor celor 11 națiuni indigene din Quebec.

Descoperiți tot ce oferă Musée McCord Stewart la www.musee-mccord-stewart.ca.

Muzeul Marguerite-Bourgeoys

Chapelle Notre Dame de Bon Secours.

Acest muzeu din Vechiul Port este situat lângă cea mai veche biserică din Montreal, Chapelle Notre Dame de Bon Secours, fondată de călugărița Marguerite Bourgeoys în 1655. O vizită aici – circuitul Chapelle Notre-Dame-de-Bon-Secours și circuitul sitului istoric Marguerite-Bourgeoys – vă va informa asupra istoriei quebecheze și a primilor coloni europeni care s-au stabilit în provincie, inclusiv povestea fascinantă a acestei femei extraordinare, considerată una din cofondatoarele orașului, alături de Jeanne Mance, și cea care a pus bazele educației în limba franceză la Montreal.

Mai multe detalii la: www.margueritebourgeoys.org.

Ecomuseum Zoo

Zoo Ecomuseum vă oferă o ocazie extraordinară de a explora lumea animală din Quebec. FOTO: Lup gri la Zoo Ecomuseum/Instagram.

Singurul muzeu montrealez în aer liber destinat faunei, acest eco-muzeu oferă posibilitatea de explora lumea animală din Quebec. Este vorba de o grădină zoologică situată în Ste-Anne-de-Bellevue, unde puteți vedea 22 de specii de animale diferite, specifice acestei provincii.

Dacă faptul că este o grădină zoologică vă crează un sentiment de inconfort, aflați că aici se găsesc numai animale ce nu pot fi reabilitate în mediu natural. Această grădină zoologică le oferă un loc securitar, unde sunt iubite și îngrijite. Toate vietățile au ajuns aici pentru că erau rănite sau orfane sau s-au născut în captivitate, sub îngrijirea oamenilor. Educația privind mediul, conservarea faunei sălbatice în medii naturale și bunăstarea animalelor reprezintă principiile care ghidează această grădină zoologică etică și eco-responsabilă. Este deci un loc foarte nimerit pentru o ieșire educativă împreună cu copiii!

Toate informațiile de care aveți nevoie pentru a vizita acest spațiu sunt disponibile la: www.zooecomuseum.ca.

CITIȚI ȘI:

O plimbare pentru a contempla culorile toamnei și a (re)descoperi Montrealul
Montreal, o capitală a stilului Art Deco