Sistemul de alertă în caz de izbucnire a unei epidemii pe care îl foloseşte Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar trebui revizuit, ţinând cont de faptul că unele ţări au reacţionat mai lent în faţa pandemiei, conform concluziilor unui raport întocmit de o comisie independentă de analiză privind modul în care OMS a acţionat în cazul pandemiei de coronavirus, transmite DPA, citată de Agerpres.

Acest lucru ridică întrebarea dacă declararea crizei globale de sănătate de către OMS a reprezentat „un declanşator suficient de clar” pentru acţiuni la nivelul fiecărei ţări în parte, conform raportului.

Analiștii au concluzionat că OMS a reacţionat foarte rapid în faţa focarului epidemic din China şi că echipa de intervenţie de urgenţă a OMS este „suprasolicitată din cauza cererii uriaşe generate de pandemie”.

Raportul a fost realizat de foşti şi actuali oficiali de rang înalt din domeniul sănătăţii din Marea Britanie, Liban, Japonia, SUA, Africa de Sud, Canada şi din partea ONU. Între timp, OMS a anunţat că pregăteşte în mod separat lansarea unei anchete mai extinse.

CITIȚI ȘI:

Răspunsul mondial la coronavirus: 8 miliarde de dolari pentru asigurarea accesului universal la tratamente și vaccinuri
Studiu | Impactul COVID-19 asupra alegerilor prezidențiale americane