Comisia Europeană a înregistrat angajamente financiare asumate de donatori din întreaga lume în valoare de 7,4 miliarde de euro, echivalentul a 8 miliarde de dolari (US) cu ocazia conferinţei donatorilor organizate în cadrul răspunsului mondial la coronavirus.
Suma include şi cele 1,4 miliarde de euro furnizate de Comisie şi aproape atinge obiectivul iniţial de 7,5 miliarde de euro, informează Agerpres. Fondurile reprezintă un bun punct de plecare pentru maratonul mondial al donatorilor care a început la 4 mai din inițiativa Comisiei Europene. Scopul acestuia este de a colecta fonduri importante pentru a asigura dezvoltarea colaborativă şi distribuirea universală a metodelor de diagnosticare, a tratamentelor şi a vaccinurilor împotriva coronavirusului.
Canada s-a alăturat acestei inițiative, Ottawa anunțând până în prezent investiții de peste 850 de milioane de dolari pentru cercetare medicală atât în Canada cât și la nivel internațional, în vederea producerii unor tratamente și dezvoltării unui vaccin
„Nu se poate ca cele mai bogate țări să aibă un vaccin și să nu-l împartă cu restul lumii”, a declarat primul ministru Trudeau la summitul virtual care a avut loc în data de 4 mai pentru a lansa Coronavirus Global Response.
CITIȚI ȘI: Canada, parte a răspunsului global împotriva pandemiei de coronavirus
Donaţiile colectate reprezintă o realizare extraordinară, dar doar începutul procesului de mobilizare a resurselor. Comisia Europeană estimează că obiectivul iniţial de 7,5 miliarde de euro nu va fi suficient pentru a asigura implementarea la nivel mondial a tehnologiilor medicale privind coronavirusul, deoarece aceasta presupune costuri importante în materie de producere, achiziţii publice şi distribuire.
Donatorii sunt invitaţi să îşi asume în continuare angajamente financiare privind răspunsul mondial la coronavirus, având posibilitatea de a alege prioritatea către care doresc să direcţioneze fondurile oferite: testare, tratament sau prevenire. De asemenea, aceştia pot face donaţii către fluxul de lucru orizontal al răspunsului mondial la coronavirus, pentru a ajuta sistemele de sănătate din întreaga lume să facă faţă pandemiei.
Comisia va anunţa cum va fi repartizată suma deja colectată şi cât se va aloca vaccinurilor, terapiilor, metodelor de diagnosticare şi consolidării sistemelor de sănătate care au legătură cu COVID-19.