Un studiu publicat în Administrative Theory and Praxis notează că pandemia de COVID-19 ar putea avea un impact cuantificabil asupra alegerilor care vor avea loc în această toamnă în Statele Unite.

Votanții Partidului republican sunt în general mai în vârstă. Autorii studiului citează în acest sens o analiză de la Pew Research Center (2018) privind alegerile prezidențiale din 2016, care a arătat că Donald Trump a obținut mai multe voturi ca Hillary Clinton în rândul celor peste 50 de ani, în vreme ce candidata democraților a avut un avantaj printre cei sub 49 de ani.

În același timp, americanii mai în vârstă au o prezență la urne mai mare decât cei tineri. Un sondaj Pew Research Center (2018) cu privire la precedentul scrutin prezidențial a arătat că persoanele de peste 65 de ani au constituit 27% dintre alegători, în timp ce tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani au reprezentat 13%. Potrivit datelor culese la cel mai recent recensământul american (2019), aceste două grupuri sunt aproximativ egale ca număr. Diferența în ceea ce privește participarea la vot a celor mai în vârstă le conferă acestora o influență disproporționat de mare la alegeri.

Așa cum știm, COVID-19 afectează unele categorii din populație mai mult decât altele. Rata mortalității în rândul celor care contactează boala este mai mare în grupa de vârstă 65 de ani și plus, persoanele peste 85 de ani având cel mai mare risc, potrivit datelor de la CDC (2020).

Previziunile privind numărul de decese în diferite scenarii, funcție de severitatea măsurilor adoptate pentru a stopa răspândirea COVID-19, provin de pe site-ul COVID ACT NOW (2020). Site-ul este descris ca fiind „creat de o echipă de oameni de știință, ingineri și designeri, în parteneriat cu epidemiologi, oficialități din domeniul sănătății publice și lideri politici, pentru a ajuta la înțelegerea modului în care pandemia COVID-19 va afecta diferite regiuni.”

Ținând cont de faptul că alegătorii mai în vârstă au tendința să voteze cu Partidul republican și că sunt cei mai vulnerabili în ceea ce privește COVID-19, autorii studiului argumentează că această boală ar putea modifica rezultatele votului în statele pivot. La alegerile precedente din 2016, Florida, Ohio, Nevada, Colorado, North Carolina, Virginia, Iowa, New Hampshire și Wisconsin au fost considerate state pivot. Donald Trump a câștigat în cele mai multe dintre acestea, exceptând Virginia, Colorado, Nevada și New Hampshire. În alte state, precum Pennsylvania și Michigan, rezultatele au fost extrem de strânse.

Dacă Pennsylvania, de exemplu, va continua să utilizeze doar măsuri de distanțare socială pentru a combate pandemia de COVID-19, acest stat va putea pierde 13,000 de republicani în plus față de democrați în categoria de vârstă peste 65 de ani. În virtutea acestor proiecții și incluzând toate grupele de vârstă, victimele COVID-19 în rândul republicanilor ar putea fi cu 14,551 mai multe decât la democrați. Este o schimbare demografică importantă dacă ținem cont de faptul că președintele Trump a câștigat acest stat cu o marjă de 44,292 voturi în 2016.

Autorii studiului notează deci că pe lângă tragedia umană cauzată de aceste decese, pierderea unui număr semnificativ de persoane mai în vârstă ar putea avea un impact considerabil asupra politicii americane.

CITIȚI ȘI:

Ce cred canadienii despre alegerile prezidențiale din Statele Unite?