În urma articolului despre rezidența permanentă, am primit câteva întrebări care ne fac să credem că ar fi interesant să continuăm cu câteva informații despre etapa următoare: obținerea cetățeniei.

 Condițiile pentru a prezenta o cerere de cetățenie sunt:
■ Candidatul trebuie să fie rezident permanent;
■ Să locuiască în Canada timp de trei ani din ultimii cinci;
■ Să-și facă declarațiile de impozit, dacă are această obligație;
■ Să aibă o bună cunoaștere a Canadei;
■ Să dovedească stăpânirea adecvată a uneia dintre cele două limbi oficiale.

Prima condiție este foarte importantă și trebuie îndeplinită indiferent de vârsta candidatului la cetățenie. Acesta trebuie să respecte toate cerințele legate de statutul de rezident permanent și nu trebuie să facă obiectul unei anchete pentru fraudă ori pentru motive legate de imigrație și nu trebuie să fi primit ordin de a părăsi Canada. De remarcat că nu este necesară o carte de rezident permanent validă pentru a prezenta o cerere de cetățenie, demersurile se pot face chiar dacă această carte este expirată.

A doua condiție prevede ca adulții să fie efectiv în Canada timp de cel puțin 1095 de zile în ultimii cinci ani care preced data depunerii cererii de cetățenie. Celor care călătoresc în afara Canadei le este recomandat să țină un jurnal cu datele de ieșire și intrare în țară – îi va ajuta să completeze cererea de cetățenie și să poată calcula mai ușor perioadele de prezență efectivă.

Pot fi luate în acest calcul și perioadele petrecute ca rezident temporar (vizitator, student, lucrător temporar) sau ca solicitant al statutului de refugiat: se calculează o jumătate de zi pentru fiecare zi petrecută în Canada în ultimii cinci ani, pentru un maximum de 365 de zile.

Atragem atenția asupra faptului că în cazul copiilor minori există niște condiții specifice care fac necesară consultarea legii mai în detaliu.

A treia condiție prevede că indiferent de vârstă, dacă există obligația de a face o declarație de venit, aceasta trebuie făcută pentru trei ani, incluși complet sau parțial în perioada celor cinci care preced data depunerii cererii de cetățenie.

A patra condiție se adresează candidaților între 18 și 54 de ani care trebuie să treacă examenul de cetățenie. Acesta constă în întrebări despre drepturile și responsabilitățile cetățenilor canadieni, despre istoria, geografia, economia, organizarea politică și legile Canadei. Examenul este în franceză sau engleză, durează 30 de minute și se prezintă sub forma unui chestionar de 20 de întrebări. Cei care doresc să se pregătească pentru acest test pot folosi ghidul Discover Canada, ce poate fi consultat pe site-ul guvernului federal.

A cincea condiție se aplică candidaților cu vârste cuprinse între 18 și 54 de ani (împliniți la data semnării cererii de cetățenie) care trebuie să demonstreze că posedă capacitatea de a comunica în franceză sau engleză. Mai multe detalii despre competențele lingvistice puteți găsi pe site-ul guvernului federal – Find out if you have the language proof for citizenship.

În general, momentul obținerii cetățeniei canadiene reprezintă finalizarea unui proiect de imigrație, depășirea mai multor ani de eforturi pentru a obține rezidența permanentă și pentru integrarea socială și profesională.

Ca un scurt istoric al experienței generațiilor precedente de cetățeni canadieni, amintim că prima lege asupra cetățeniei canadiene datează din 1947. Înainte de 1947, persoanele născute aici precum și imigranții naturalizați erau considerați supuși britanici înainte de a fi cetățeni canadieni. Această lege a concretizat, pentru prima oară, existența unui sentiment de identitate națională în Canada. Retroactiv, se pare că participarea Canadei în cel de-al Doilea Război Mondial a conturat poziția sa ca națiune suverană și ca a creat nevoia definirii unor simboluri ale acestei națiuni independente.

Legea cetățeniei a fost actualizată în repetate rânduri, adaptându-se evoluțiilor politice, economice și sociale. Canada, țară de imigrație, la început ocazie de aventură pentru colonii secolului XVI și mai târziu orizont pentru o viață mai buna pentru imigranții secolelor XIX și XX, a cunoscut un proces de organizare și personalizare extrem de intens, la care au participat generații succesive de noi sosiți, printre care ne numărăm și noi astăzi.  

CITIȚI ȘI:
Canadienii NU vor avea nevoie de viză pentru a merge în Europa

Precizări privind ETIAS pentru românii și moldovenii care trăiesc în Canada

1 COMENTARIU

 1. Buna ziua,

  Am depus dosarul pentru cetatenie zilele acestea. Dupa ce sunt chemata la depunerea juramantului mi-se da un act care are valabilitate pana imi iese pasaportul de cetatean canadian. Intrebarea mea este:
  1. Cu acel act pot sa calatoresc in Romania, sau trebuie sa astept pana iese pasaportul canadian? Intreb, pentru ca, am inteles, ca se ridica pasaportul vechi atunci cand imi da acel act.
  2. Dupa ce primesc cetatenia, sunt obligata sa mai stau un numar de zile in Canada si daca da cate?
  Multumesc anticipat!

  P.S. Eu locuiesc, la fiul meu, in Ontario.

Comments are closed.