Începând cu anul 2021, pentru a călători în anumite țări din Uniunea Europeană, canadienii vor avea nevoie de o autorizație de călătorie numită ETIAS de la European Travel Information and Authorisation System. Dar, contrar a ceea ce s-a vehiculat în anumite publicații quebecheze și românești, aceasta nu este o viză.

În prezent, canadienii, alături de cetățenii altor 56 de state ale lumii, pot călători fără viză în spațiul Schengen, cu condiția ca șederea lor să nu depășească 90 de zile. Din 2021, Uniunea Europeană a decis să introducă o cerință suplimentară pentru cetățenii acestor țări, o autorizație de călătorie numită European Travel Information and Authorisation System (ETIAS). Această autorizație va fi valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la data expirării pașaportului și va permite un număr nelimitat de intrări în spațiul Schengen.

Spațiul Schengen include 22 de țări din UE – Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Slovenia și Suedia – și patru țări cu statut de membre asociate, dar care nu sunt parte a Uniunii – Islanda, Elveția, Norvegia și Liechtenstein (acestea fac parte din European Free Trade Association).

Pe site-ul oficial se arată că ETIAS nu este o viză, ci un sistem european de informații și de autorizare privind călătoriile, a cărui menire este de a întări securitatea călătoriilor cu destinația în spațiul Schengen. ETIAS va colecta informații privind pasagerii care intră fără viză în Europa și va asigura identificarea eventualelor probleme de securitate, contribuind astfel la o gestionare mai eficientă a frontierelor externe ale UE și la o securitate internă îmbunătățită.

ETIAS diferă de o viză în mai multe privințe:
1. Modalitatea de obținere: se completează o cerere online, spre deosebire de o cerere de viză care presupune remiterea pașaportului la o ambasadă sau un consulat.

2. Durata obținerii: în general, răspunsul pentru ETIAS va fi obținut în câteva minute, în timp ce pentru o viză poate dura 15 până la 30 de zile. În mai mult de 95% din cazuri solicitantul va primi un răspuns pozitiv în câteva minute, cererea fiind procesată automat după o căutare în mai multe baze de date în materie de securitate. În 5% din cazuri cererea poate necesita o prelucrare manuală, ceea ce va duce la un timp de răspuns mai lung.

3. Costul: Taxa pentru ETIAS este de 7 euro (aproximativ 10,50 dolari canadieni) pentru persoanele peste 18 ani (cei sub 18 ani nu o vor plăti), în vreme ce costul unei vize Schengen, necesar pentru unele țări, se ridică la 60 de euro pentru adulți.

Este important de menționat că acest sistem european de informații și de autorizare privind călătoriile este inspirat de cel american numit ESTAElectronic System for Travel Authorization, care a devenit obligatoriu în ianuarie 2009. ESTA este pentru cetățenii țărilor care pot intra în Statele Unite fără viză (Visa Waiver Program). Așadar, ETIAS nu este o viză impusă americanilor de către europeni, ci o măsură suplimentară de securitate similară celei pe care SUA a adoptat-o acum un deceniu.

Canada are, la rândul ei, un sistem asemănător. Este vorba de Electronic Travel Authorization (eTA)/ Autorisation de voyage électronique (AVE), a cărei obținere este obligatorie începând cu 10 noiembrie 2016 pentru toți cei care nu au nevoie de viză ca să intre în Canada. În prezent, cetățenii țărilor membre UE, inclusiv românii, trebuie să obțină această Autorizație electronică de călătorie atunci când ajung în Canada (cu avionul). La fel ca autorizația ETIAS, cererea pentru eTA se face online în câteva minute și costă 7 dolari canadieni. Reamintim însă că așa cum canadienii nu au nevoie de viză sau ESTA pentru a intra în SUA, nici americanii nu au nevoie de viză sau eTA pentru Canada.

CITIȚI ȘI:
Precizări privind liberalizarea vizelor pentru cetățenii români

Ridicarea obligativităţii vizelor pentru români se referă DOAR la turişti