În urma unei întrebări din partea unui cititor, credem că ar fi utilă o trecere în revistă a definiției statutului de rezident permanent în Canada.

Conform IRCC (Immigration, Refugees and Citizenship Canada) un rezident permanent în Canada este un cetățean al unei alte țări, care a imigrat în Canada respectând criteriile unui anumit program de imigrare, dar care nu este încă cetățean canadian. 

Persoanele care au statutul de rezident permanent pot beneficia de toate drepturile cetățenilor canadieni: asigurare medicală, posibilitatea de a locui, lucra sau studia în oricare dintre provinciile canadiene, protecția legilor canadiene și a Cartei canadiene a drepturilor și libertăților (Canadian Charter of Rights and Freedoms), posibilitatea de a cere cetățenia canadiană.

Rezidenții permanenți nu pot vota, nu pot candida în alegeri și nu pot ocupa un post care implică o verificare de securitate de nivel înalt.

Condiția de păstrare a statutului de rezident permanent este de a petrece cel puțin 730 de zile în Canada în ultimii cinci ani. Nu este nevoie ca cele 730 de zile să fie consecutive, iar în anumite situații o parte a timpului petrecut în afara Canadei poate fi luat în calcul în cadrul celor 730 de zile – aveți însă grijă să căutați informații detaliate sau consultați un specialist în imigrație.

Statutul de rezident permanent se poate pierde în situația în care o persoană:
■ Hotărăște în mod voluntar să renunțe la acest statut;
■ Face obiectul unei măsuri de expulzare (eng. removal order);
■ Devine cetățean canadian;
■ Un agent de imigrație decide că respectiva persoană nu a respectat condițiile de rezidență.

Reamintim că vizitatorii, studenții sau lucrătorii sosiți cu permise de studii sau de lucru au statut de rezident temporar, nu de rezident permanent.

Cartea de rezident permanent este dovada că deținătorul ei are statutul de rezident permanent în Canada. Ea este necesară pentru a reveni în Canada cu un mijloc de transport comercial (avion, vapor, tren, autocar). În mod normal, cartea de rezident permanent est validă timp de cinci ani, însă câteodată ea este eliberată numai pentru un an. Trebuie deci urmărită data sa de validitate și recomandăm ca cererea de reînnoire să fie făcută înainte de data de expirare.

Există și posibilitatea unei procesări de urgență a unei cereri de carte de RP dacă aplicantul va face o călătorie în următoarele trei luni pentru unul din aceste motive:
■ Posibilitatea de a fi angajat;
■ Dacă suferă de o boală gravă sau dacă un membru al familiei este grav bolnav;
■ Decesul unui membru al familiei;
■ Dacă responsabilitățile serviciului îl obligă să călătorească.

La cererea agentului care studiază cererea de reînnoire, ar putea fi necesar ca rezidentul permanent să prezinte documente care să-i probeze declarația privind timpul petrecut pe teritoriul canadian. Decizia alegerii documentelor relevante și credibile, care îl vor convinge pe agent, îi va reveni aplicantului, căci nu există un document care să garanteze acceptarea categorică a afirmațiilor privind prezența efectivă în Canada.

Cartea de rezident poate fi trimisă numai la o adresă canadiană; uneori aplicantul poate primi invitația de a o ridica în persoană la unul din birourile IRCC.

Deși cartea de rezident permanent poate expira, acest lucru nu înseamnă pierderea statutului de rezident permanent. Pierderea acestui statut se hotărăște numai printr-o decizie a autorităților canadiene de imigrație.

Rezidenții permanenți care nu au cartea de RP validă sau nu o au cu ei când călătoresc în afara Canadei, trebuie să obțină un titlu de călătorie pentru rezidenți permanenți înainte de a reveni în țară.

Menționăm că Ministerul canadian al Imigrației colaborează cu Agenția de Servicii Frontaliere (ASFC) pentru colectarea informațiilor asupra intrărilor și ieșirilor călătorilor în și respectiv din Canada. În acest fel se centralizează informații exacte și obiective privind intrările și ieșirile din Canada, pentru a oferi sprijin în aplicarea Legii imigrației și pentru protecția refugiaților, a Legii cetățeniei și Decretului asupra pașapoartelor canadiene.

Cum suntem deja în perioada vacanțelor, credem că este util să verificați cărțile de rezidență, perioadele de ședere în Canada și respectarea condițiilor de rezidență și, dacă este cazul, să luați măsurile necesare pentru a evita eventualele problemele.

CITIȚI ȘI:
Un nou program federal oferă imigranților servicii de integrare înainte de sosirea în sol canadian

Procedura de parenare a părinților și bunicilor: etape și detalii specifice Quebecului
Imigrația și condusul sub influența alcoolului sau a drogurilor