În luna martie a.c. a fost anunțat că începând cu 2021, pentru a călători în anumite țări din Uniunea Europeană, canadienii, alături de cetățeni din peste 50 de alte state ale lumii, vor avea nevoie de o autorizație de călătorie numită ETIAS – European Travel Information and Authorisation System.

Știrea privind introducerea unei cerințe suplimentare pentru călătoriile în spațiul Schengen a generat confuzie, deoarece mai multe publicații, atât quebecheze cât și românești, au anunțat ETIAS ca fiind o viză, ceea ce este fals. În articolul Canadienii NU vor avea nevoie de viză pentru a merge în Europa, veți găsi explicațiile necesare privind această autorizație de călătorie și cum se deosebește ea de o viză.

În acest articol vom încerca să răspundem câtorva întrebări ce ne-au fost adresate în legătură cu ETIAS în cazul românilor și moldovenilor care trăiesc în Canada.

Trebuie reținut faptul că ETIAS va intra în vigoare la începutul lui 2021. Până atunci nimic nu se schimbă. Menirea sa este de a întări securitatea călătoriilor cu destinația în spațiul Schengen. Obținerea ETIAS va deveni obligatorie pentru toți cetățenii țărilor care în prezent pot intra fără viză în țările care fac parte din acest spațiu (cu condiția ca șederea lor să nu depășească 90 de zile). Canadienii, americanii, australienii se înscriu în această categorie de călători.

ETIAS va fi valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la data expirării pașaportului și va permite un număr nelimitat de intrări în spațiul Schengen – tranzit, turism, vizită la familie sau business etc. Șederile nu trebuie însă să depășească 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.

Autorizația de călătorie se va obține online, costul fiind de 7 euro (aproximativ 10,50 dolari canadieni) pentru persoanele peste 18 ani (cei sub 18 ani nu o vor plăti).

Sisteme similare de informații și de autorizare privind călătoriile există deja în Canada (Electronic Travel Authorization – eTA/ Autorisation de voyage électronique – AVE) și în Statele Unite ( Electronic System for Travel Authorization – ESTA). 

ROMÂNII ȘI MOLDOVENII DIN CANADA VOR AVEA NEVOIE DE ETIAS?
Persoanele care dețin un pașaport valid emis de una dintre țările membre ale Uniunii Europene nu vor avea nevoie de autorizația de călătorie ETIAS, atâta timp cât călătoresc cu pașaportul respectiv. Prin urmare, cetățenii români care trăiesc în Canada și care vor voiaja în spațiul Schengen nu vor fi nevoiți să aplice pentru ETIAS, cu condiția să folosească pașaportul românesc, nu cel canadian.

Sursa: Twitter.com@ETIAS_Info

Mai mult, deși România nu este încă membră Schengen, este de așteptat ca ea să fie admisă în această zonă de liberă circulație înainte de 2021, când sistemul ETIAS va fi operațional. Odată ce România va fi parte a spațiului Schengen, turiștii care în momentul de față nu au nevoie de viză pentru a intra în Europa, ca de exemplu cetățenii canadieni, vor trebui să aplice pentru ETIAS dacă vor să meargă în România. Românii care călătoresc cu pașaport canadian se vor afla deci în această situație.

În ceea ce îi privește pe cetățenii Republicii Moldova care trăiesc în Canada, indiferent cu ce pașaport călătoresc – cel moldovenesc sau cel canadian – aceștia vor trebui să obțină autorizația de călătorie ETIAS dacă vor să intre într-una din țările zonei Schengen.

CE ESTE SCHENGEN?
Schengen este spațiul de călătorie fără frontiere al Uniunii Europene. În prezent el acoperă 26 de țări. Libera circulație – dreptul de a trăi, studia, munci și ieși la pensie oriunde în UE – este, probabil, cea mai tangibilă realizare a integrării europene. Odată cu instituirea spațiului Schengen în 1995, au fost eliminate controalele la frontierele interne ale UE.

La ora actuală, spațiul Schengen cuprinde majoritatea statelor UE: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Slovenia și Suedia. Patru țări din afara Uniunii – Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein – au aderat, de asemenea, la spațiul Schengen.

Următoarele țări membre ale Uniunii nu fac parte din această zonă de liberă circulație: Irlanda și Regatul Unit, care mențin opțiunea de a rămâne în afara spațiului și își desfășoară propria zonă comună de călătorie, precum și Bulgaria, Croația, Cipru și România.

Procesul privind intrarea Croației este în desfășurare, în timp ce Ciprul are o derogare temporară de la aderare. În ceea ce privește România și Bulgaria, reamintim că Parlamentul European a dat undă verde pentru aderarea lor în iunie 2011. Cele două țări îndeplinesc toate condițiile necesare, însă decizia finală privind alăturarea unei țări la spațiul de liberă circulație trebuie luată în unanimitate de către guvernele UE în cadrul Consiliului.

În spațiul Schengen au loc anual 1,25 de miliarde de călătorii.

CITIȚI ȘI:
Super viza, o alternativă interesantă a procesului de parenare a părinților sau bunicilor

Imigrația și condusul sub influența alcoolului sau a drogurilor
Dreptul la azil în Canada nu este un drept absolut