Pentru majoritatea durerilor în ceafă nu e nicio problemă să încercați diverse măsuri de autoîngrijire înainte de a solicita ajutor medical. Totuși, dacă durerea e atât de severă încât nu puteți sta nemișcat sau dacă este însoțită de oricare dintre simptomele de mai jos, contactați imediat un medic, așa cum sfătuiește Harvard Health.

Febră, dureri de cap și înțepenire a gâtului

Această triadă de simptome ar putea indica o meningită bacteriană, o infecție care provoacă inflamarea membranelor protectoare ce înconjoară creierul și măduva spinării (meningele). Meningita necesită un tratament prompt cu antibiotice. Fără tratament, meningita bacteriană poate provoca leziuni grave ale creierului și poate pune viaţa în pericol.

Durere care se lasă pe braț

Dați atenție acestei dureri mai ales dacă brațul (sau mâna) este lipsit de forță, amorțit sau simțiți furnicături în el. Aceste simptome ar putea indica faptul că o hernie de disc cervical apasă pe un nerv.

Instabilitate severă

Dacă brusc puteți să vă aplecați capul în față sau în spate mult mai mult ca de obicei, ar putea fi vorba de o fractură sau o ruptură de ligamente. Această situație survine de obicei numai după o lovitură sau un impact puternic și este mai probabil să apară la o radiografie sau să fie detectată de un medic decât de dvs.

Pierderea controlului funcțiilor intestinului gros sau ale vezicii urinare

Acest lucru ar putea indica presiune asupra măduvei spinării, care necesită atenție imediată.

Ganglioni umflați în zona cefei/gâtului care persistă în timp

O infecție sau o tumoare pot provoca durere în ceafă și pot inflama ganglionii.

CITIȚI ȘI: O nouă armă simplă și rapidă în lupta împotriva cancerului

Durere sau presiune în piept

Un atac de cord sau o inflamare a mușchiului cardiac pot provoca dureri de ceafă, pe lângă alte simptome cardiace clasice.  

CITIȚI ȘI: Cum se manifestă atacul de cord la femei? Șapte simptome pe care nu trebuie să le ignorați