România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui infografic publicat de Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat din 2022.

Conform sursei citate, venitul mediu al celor mai bogaţi 10% dintre români (a zecea decilă) este de aproape 5 ori mai mare decât al celor mai săraci 10% (prima decilă). Spre comparaţie, în Uniunea Europeană acest raport este de 3,6.

„Decalajele de venituri apropiate ca mărime de România (4,9) se înregistrează în state ca Bulgaria (raportul dintre decila 10 şi decila 1 este 5,6), Letonia (4,9) şi Lituania (4,9)”, arată raportul.

La polul opus, cele mai mici decalaje între cele mai mari şi cele mai mici venituri în rândul populaţiei (sub 3) se înregistrează în Slovacia, Slovenia, Cehia şi Finlanda.

„Între anii 2010 – 2015, decalajele de venituri în România s-au accentuat, crescând de la 5,2 la 6,5. După anul 2015, tendinţa a fost descrescătoare, veniturile cele mai mici crescând mai repede decât cele mai mari, dar cu toate acestea ţara noastră continuă să înregistreze printre cele mai mari decalaje de venituri din UE”, se mai precizează în raport.

Potrivit sursei citate, decalajul între veniturile a 10% cei mai bogaţi şi 10% cei mai săraci cetăţeni este un indicator al inegalităților sociale de la nivelul unei ţări.

Spre deosebire de indicatorii de măsurare a ratei riscului de sărăcie care iau în considerare un procent din venitul mediu pentru a arăta cât la sută din populaţie se află sub sau aproape de pragul sărăciei, decalajele de venituri între bogaţi şi săraci arată gradul de distribuire a veniturilor în rândul populaţiei şi, prin urmare, cât de mari sunt inegalităţile de venituri dintr-o ţară.            

CITIȚI ȘI:

Impozitare progresivă versus cotă unică