Revenim asupra condițiilor de admisibilitate în Express Entry, cu detalii despre cea de-a doua grilă de evaluare, care utilizează criteriile din Sistemul de clasament global (SCG).

Așa cum am arătat într-un articol anterior, sistemul Express Entry reprezintă sursa mai multor programe federale de imigrație economică, căci este o bază de date cu potențiali imigranți în Canada, funcție de profilurile lor profesionale. Cei care doresc să imigreze în Canada ca rezidenți permanenți trebuie mai întâi să-și creeze un profil în acest sistem.

Express Entry utilizează două grile de evaluare. În primul articol dedicat acestui sistem federal am vorbit despre prima grilă, cea în virtutea căreia se stabilește dacă persoana care vrea să creeze un profil în Express Entry este admisibilă. În cele ce urmează vom detalia criteriile utilizate în cea de-a doua grilă de evaluare. Credem că aceste informații sunt foarte utile, căci invitațiile de a continua procedurile se succed destul de repede, iar scorul (numărul de puncte obținut în evaluare) celor invitați a crescut sensibil. Cum pentru 2019 încă nu s-a atins nivelul de invitații programat, este de așteptat să vedem un număr important de invitații emis până la sfârșitul anului.

Un proiect de imigrație în Canada cu șanse de succes necesită înțelegerea a ceea ce înseamnă Express Entry, pentru a căuta modalități de a ameliora evaluarea sau pentru a căuta alte programe de imigrație ce pot oferi alternative interesante (programele pentru candidații provinciali – Provincial Nominee Program, PNP).

Așadar, după înregistrarea unui profil Express Entry și după ce, conform primei grile de evaluare, s-a stabilit că persoana este admisibilă, candidatura este supusă celei de-a doua grile de evaluare. Aceasta utilizează criteriile din SCG (Sistem de clasament global/ Système de classement global/ Comprehensive Ranking System) și este cea care clasează o candidatură în bazinul Express Entry, funcție de numărul de puncte acumulate. Cei a căror candidaturi întrunesc cele mai multe puncte sunt invitați să continue demersurile de imigrare în Canada.

Cum funcționează SCG?

Acest sistem face evaluarea caracteristicilor candidatului și a soțului/soției acestuia după anumite criterii. Există o evaluare de bază în care se pot obține până la 600 de puncte, la care se mai adaugă una ce alocă puncte suplimentare care, de asemenea, pot ajunge la 600 de puncte. Deci, nota totală a unui candidat va fi calculată din totalul de 1.200 de puncte ce pot fi obținute teoretic.

Iată criteriile evaluării de bază (600 de puncte):
● Competenta și experiența de muncă. Se vor lua în considerare, vârsta, nivelul de școlaritate, cunoștințele de engleză, franceză, experiența de muncă în Canada;
● Soțul/soția: nivelul de școlaritate, cunoștințele de franceză/engleză, experiența de muncă în Canada;
● Transferabilitatea competențelor. Aici candidații vor obține puncte: dacă au rezultate foarte bune la testele de engleză (nivel avansat) și o diplomă de studii postsecundare; dacă au experiență de muncă în Canada și o diplomă de studii postsecundare; dacă au rezultate foarte bune la testele de engleză (nivel avansat) și experiență de muncă în străinătate; dacă au experiență de muncă în Canada și experiență de muncă în străinătate; dacă au rezultate foarte bune la testele de engleză (nivel avansat) și au un certificat de competențe (pentru candidații ce exersează o meserie specializată).

Iată și criteriile evaluării suplimentare (încă 600 de puncte):
● Diplome, studii în Canada;
● Ofertă de lucru validată;
● Obținerea desemnării din partea unei provincii sau teritoriu;
● Membri ai familiei care trăiesc în Canada (frați, surori) și care sunt rezidenți permanenți sau cetățeni canadieni;
● Foarte bune rezultate la testele de franceză.

Evaluarea finală va considera punctele obținute la evaluarea de bază, plus cele obținute la evaluarea suplimentară.

Pentru că sunt încă multe aspecte care necesită atenție – de exemplu, evaluările cunoștințelor de franceză/engleză sau studiul posibilităților de a ameliora scorul obținut pentru maximizarea șanselor de a primi o invitație pentru continuarea procedurilor – vă sfătuim să consultați un specialist în imigrație.

CITIȚI ȘI:

Prelungirea statutului de rezident temporar: Unde și cum se trimite cererea pentru programele de rezidență temporară
Despre statutul de rezident permanent în Canada și cartea de rezident permanent
Condițiile pentru a obține cetățenia canadiană