Directoarea Festivalului internațional al scriitorilor și artiștilor de la Val-David, Flavia Cosma, a primit recent Premiul Colleen Thibaudeau pentru anul 2023, decernat de către Liga Poeților Canadieni (LPC), pentru contribuția sa remarcabilă la activitatea poetică și literară din Canada. Eva Halus a stat de vorbă cu Flavia Cosma despre această frumoasă recunoaștere și despre activitatea scriitoarei din ultimii doi ani.

Flavia Cosma: Am fost nespus de bucuroasă la primirea acestei vești. Mulțumesc Ligii Poeților Canadieni și mulțumiri Consiliului director al LCP pentru această onoare. Mulțumesc din suflet tuturor participanților și voluntarilor la festival, pentru angajamentul lor constant și contribuția lor generoasă. Talentul de necontestat, voința lor de a excela, prietenia și camaraderia lor au fost și vor fi mereu un imbold în activitatea mea din cadrul festivalului. Pentru toate acestea le sunt profund recunoscătoare. Multe mulțumiri și ție, Eva Halus, poetă și artistă vizuală, pentru că m-ai nominalizat!

Eva Halus: Plăcerea a fost de partea mea! Ca unul dintre poeții care participă regulat la Festivalul de la Val-David, cred că am făcut cea mai bună alegere să vă nominalizez pentru acest premiu, în numele tuturor participanților. Dar care au fost începuturile? Cum v-a venit ideea organizării unui festival de poezie?
Flavia Cosma: Când în 2009 am început proiectul unui Festival internațional al scriitorilor, poeților și artiștilor în inima regiunii Laurentides din Quebec, și anume în micul sat Val-David, m-au animat doar două lucruri: necesitatea întâlnirii și împărtășirii creației poetice cu alți poeți și artiști și, mai ales, convingerea mea profundă că substanța metafizică a poeziei este mai presus de orice barieră lingvistică, și ca atare le va permite poeților și artiștilor să se reunească și să înțeleagă creația celuilalt, comunicând într-un fel de „limbaj universal”. A fost un proiect generos, un pariu născut din speranța oarecum nebunească pentru reușita unui început atât de firav.

EH: Particip la festival din 2011, cred. A fost de la bun început frapant pentru mine să întâlnesc aici poeți și scriitori din toate colțurile lumii, pe lângă cei din Quebec și din comunitatea română. 
FC: Festivalul Internațional al scriitorilor și artiștilor de la Val-David este un eveniment bianual multicultural, multilingv și intergenerațional care reunește poeți din întreaga lume, pe lângă nume din Canada și Quebec. Casa în care se desfăşoară – și care are mai multe încăperi – a fost construită atât pentru festival, cât și pentru a servi ca reședință internațională destinată scriitorilor și artiștilor. Sunt bucuroasă că vara trecută, după doi ani de întrerupere din cauza pandemiei, rezidența și-a reluat activitatea.

EH: Festivalul, atât în ediția sa din primăvară/vară, cât și în cea din toamnă, se desfășoară pe durata a două zile și se încheie cu câte o agapă, mereu apreciată de către participanți. Dar asta era înainte de pandemie…
FC: Abia aștept, dragă Eva, reluarea acestor agape când toată lumea se destinde după două zile de muncă intensă, într-o atmosferă de camaraderie și voie bună!

EH: În ultimii ani, marcați de pandemie, ați dat dovadă de multă tenacitate ca să organizați acest festival. Ultimele patru ediții au avut loc pe ZOOM, lucru ce a implicat, poate, un și mai mare efort.
FC: Da, am coordonat edițiile cu numărul 23, 24, 25 și 26 ale Festivalului de poezie pe ZOOM, în iunie și septembrie 2021 și în iunie și septembrie 2022.
În afară de asta, în colaborare cu Conseil des Arts du Canada și Liga Poeților Canadieni, am organizat, tot online, un alt eveniment de ordin poetic. Intitulat Banality of Evil – Covid-19, acesta a avut două ediții – în august 2020 și în februarie 2021 – la care au participat poeți din Canada, SUA, România, India și Nepal. Astfel, poeți de diverse origini, din mai multe zone ale globului afectate de pandemie, și-au prezentat creațiile literare influențate de criza mondială prin care treceam. Apoi, în ianuarie 2022, grație sprijinului Ligii Poeților Canadieni, am organizat pe durata a două zile o conferință-atelier pe tema traducerii de poezie, intitulată Speaking in tongues: Poets translating themselves. Am avut 13 participanți, originari din Quebec/Canada, România, India, China sau Argentina. 

Flavia Cosma

EH: Ați dus și o foarte prolifică activitate de creație în acești ultimi doi ani, soldată cu publicarea câtorva noi volume de poezie, urmată de interviuri și lansări de carte.
FC: În ultimii doi ani am publicat următoarele volume de poezie: „In the Arms of the Father”, Cervena Barva Press, Somerville (MA), SUA, 2021; „Temps de moisson”, Éditions du Cygne, Paris, carte care a fost publicată și în Italia, în 2022, sub titlul „Tempo di miettura”, Giuliano Ladolfi Editore; și „D’une humeur à l’autre”, Éditions du Cygne, Paris, 2022. „Temps de moisson” și „D’une humeur à l’autre” au fost lansate la Centrul de Expoziții de la Val-David în august 2021 și respectiv septembrie 2022.

EH: Plănuiți o reîntoarcere la formula clasică a festivalului, cu întâlniri în persoană la Rezidența internațională a scriitorilor și artiștilor pe care o coordonați?
FC: În iunie a.c., pe 24 și 25, când va avea loc cea de-a 27-a ediție a Festivalului de poezie de la Val-David, vom încerca, pentru prima oară, să organizăm un eveniment hibrid, atât în persoană, cât și pe ZOOM. Toți iubitorii de literatură, de artă și de frumos sunt invitați să participe, căci ca de obicei, evenimentul este gratuit. Dacă doriți să vă faceți o idee despre ce se întâmplă în cadrul acestui festival, puteți merge la www.flaviacosma.com, unde găsiți informații despre edițiile anterioare, cu fotografii, programe și comentarii ale participanților.

Rezidența internațională a scriitorilor și artiștilor de la Val-David, Quebec.

Flavia Cosma și Festivalul de poezie de la Val-David

Flavia Cosma a publicat peste 40 de cărţi de poezie, proză, literatură pentru copii și memorii de călătorie care au fost traduse în mai multe limbi. Creația sa literară a fost răsplătită de-a lungul timpului cu numeroase premii, dintre care amintim Premiul de Excelență la Festivalul Internațional Lucian Blaga (2009) și Medalia de Aur a Casei Poeților Peruvieni (Lima, 2010), unde Flavia Cosma este și membră de onoare. Ea este de asemenea membră a Uniunii Scriitorilor din România, The Writer’s Union of Canada, The Ontario Poetry Society, British Comparative Literature Association și Union Hispanoamericana de Escritores. Menționăm, de asemenea, că volumele sale de poezii „Leaves of a Diary” și „Thus Spoke the Sea” au fost acceptate ca material de studiu în programul de literatură al Universității din Toronto, în 2007-2008.

Flavia Cosma este directoarea Festivalului scriitorilor și artiștilor de la Val-David, localitate unde de altfel ea trăieşte și lucrează.

Organizat începând din 2009, acest festival are două ediții în fiecare an: Les mots du monde care se desfășoară primăvara, și La moisson lyrique des baies sauvages care are loc toamna.

Premiul Colleen Thibaudeau

Înființat în 2012, Premiul Colleen Thibaudeau este oferit anual unui membru al Ligii în semn de recunoaștere a unui proiect substanțial de voluntariat sau a unei serii de proiecte care sprijină poeții și poezia în Canada. Premiul este decernat în memoria lui Colleen Thibaudeau (1925–2012), membră de onoare și susținătoare de-a lungul vieții sale a Ligii Poeților Canadieni.

Anul acesta, alături de Flavia Cosma, premiul a fost acordat și poetei Cornelia Hoogland.

Creată în 1966 (în urma unei întâlniri a unor poeți consacrați ai vremii din Toronto și Montreal, precum Raymond Souster, Louis Dudek, Earle Birney, John Robert Colombo, Ralph Gustafson, Al Purdy și Frank Scott) și având sediul la Toronto, Liga Poeților Canadieni este o organizație națională non-profit care promovează „dezvoltarea poeziei în Canada și interesele poeților”. Liga numără în prezent peste 600 de membri ale căror lucrări reflectă diversitatea regională și culturală a Canadei.