Începând cu 30 octombrie a.c., toți pasagerii aerieni care pleacă de pe aeroporturile canadiene, precum și cei care călătoresc cu trenul sau se îmbarcă pe o navă maritimă pentru un voiaj a cărui durată este de cel puțin 24 de ore, trebuie să fie vaccinați.

Din data de 30 octombrie, pentru a putea urca la bordul unui avion, tren sau navă vaccinarea anti-Covid-19 este necesară. Măsura se aplică sectorului de transporturi aflat sub jurisdicție federală. Ea privește toți pasagerii de peste 12 ani, anume:

● pasageri pe zboruri interne, transfrontaliere sau internaționale care pleacă de pe un aeroport canadian;

● pasageri pe trenurile VIA Rail și Rocky Mountaineer;

● pasageri pe nave maritime care desfășoară activități neesențiale, cum ar fi navele de croazieră, și care efectuează călătorii de cel puțin 24 de ore.

Perioadă de grație

O scurtă perioadă de tranziție, de o lună de zile, este acordată. În acest interval de timp, persoanele nevaccinate vor putea călători prezentând rezultatul negativ al unui test molecular de depistare efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

După 30 noiembrie însă toți călătorii vor trebui să fie vaccinați. Excepțiile prevăzute sunt doar pentru persoanele care din motive medicale nu se pot vaccina, pentru deplasări de urgență și pentru cetățenii străini nevaccinați. Aceștia vor putea părăsi Canada până pe 28 februarie 2022 prezentând un rezultat negativ la testul de depistare PCR. Pentru a beneficia de acestă excepție, cetățenii străini trebuie să fi intrat în Canada înainte de 30 octombrie.

Sancțiuni severe

Potrivit ministerului Transporturilor, falsificarea informațiilor sau nerespectarea cerințelor vor avea consecințe grave.

Astfel, companiile feroviare vor putea fi amendate cu sume ce pot ajunge până la 250,000$ pentru fiecare infracțiune, pe zi, în temeiul Legii privind siguranța feroviară (Loi sur la sécurité ferroviaire).

În sectorul transporturilor aeriene, o persoană poate primi o amendă de până la 5,000$, conform Legii aeronautice (Loi sur l’aéronautique), iar operatorii pot plăti până la 25,000$ pentru fiecare infracțiune.

O dovadă pan-canadiană de vaccinare

Pe 11 august 2021, guvernul federal a anunțat că lucrează la crearea unei dovezi de vaccinare pan-canadiene uniforme care să servească pentru călătoriile în străinătate. Elaborată în parteneriat cu guvernele provinciale și teritoriale, ea este deja disponibilă pentru rezidenții din Quebec, Ontario, Saskatchewan, Nova Scoția, Newfoundland și Labrador, precum și pentru cei din Teritoriile de Nord-Vest, Yukon și Nunavut.

Dovada de vaccinare este un document bilingv care conține un cod QR și care poate fi descărcat și păstrat pe un dispozitiv mobil. De asemenea, el poate fi și imprimat. Călătorii îl pot arăta la îmbarcarea în avion, tren sau navă și îl pot prezenta autorităților frontaliere din alte țări pentru a dovedi că sunt adecvat vaccinați împotriva COVID-19.

CITIȚI ȘI: O dovadă de vaccinare pan-canadiană este pusă la dispoziția celor care călătoresc în afara țării

Regulile pentru intrarea în Canada rămân neschimbate

Canada și-a redeschis granița terestră pentru cetățenii SUA și rezidenți permanenți americani complet vaccinați în data de 9 august. Din 7 septembrie, Canada permite călătorilor complet vaccinați din alte țări ale lumii să vină aici în scopuri discreționare.

CITIȚI ȘI: Despre călătorii și proiecte de ședere prelungită în Canada

Toate persoanele care se îmbarcă spre Canada – inclusiv cetățenii canadieni și rezidenții permanenți – indiferent de statutul vaccinării, sunt obligate să prezinte rezultatul negativ obținut la testul molecular de depistare pentru Covid-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de ultimul zbor direct către Canada. De asemenea, toți călătorii trebuie să se înregistreze prin intermediul aplicației ArriveCan.

Persoanele nevaccinate care sunt autorizate să intre în Canada vor trebui să stea în carantină timp de 14 zile și să facă teste de depistare în prima și în a opta zi.