Prostata este o glandă sexuală masculină, care se află sub vezica urinară și care înconjoară uretra. Una dintre cele mai frecvente boli inflamatorii care pot duce la mărirea prostatei este prostatita. O alta este hipertrofia benignă de prostată, care devine din ce în ce mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă.
În general, există trei afecțiuni ale prostatei: prostatita – inflamația prostatei, hipertrofia benignă de prostată (BPH) – mărirea prostatei de natură benignă, și cancerul de prostată.
Prostatita se poate întâlni la bărbații de toate vârstele, dar tinde să fie mai frecventă la cei de 50 de ani sau mai tineri. Afecțiunea are o serie de cauze, însă adesea este declanșată de o infecție bacteriană care invadează prostata. Netratată, ea poate duce la disfuncție erectilă, dificultăți de urinare, infertilitate, inflamarea organelor reproductive.
Hipertrofia benignă de prostată (BPH) înseamnă mărirea graduală a prostatei, care poate fi însoțită de simptome de disconfort urinar, dar și de probleme ale vezicii urinare, ale tracului urinar sau de probleme renale. Poate debuta în jurul vârstei de 40 de ani, însă cel mai frecvent apare la bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 50 ani și 70, fiind asociată cu schimbări hormonale. Cu toate că nu este canceroasă, o prostată mărită provoacă probleme precum perturbarea urinei, dificultăți de urinare, infecții ale vezicii, presiune în rinichi, senzații de arsură sau prezența sângelui în urină. HBP este o afecțiune care nu duce la cancer de prostată, deși cele două probleme pot coexista.
Remedii pentru prostatită/prostată mărită
Hidroterapia este o metodă foarte eficientă pentru mărirea circulației din regiunea prostatei. Ea poate fi făcută în două feluri. Primul presupune o baie în zona abdomenului inferior și cea pelviană cu apă fierbinte atât cât se poate tolera, pentru 15 – 30 minute, o dată sau de două ori pe zi. A doua modalitate presupune dușuri în zona abdomenului cu apă caldă și rece, alternând trei minute de apă fierbinte cu un minut de apă rece.
Reflexoterapia, presopunctura, acupunctura, precum și masarea corpului și a perineului cu o cremă pe bază de ulei de brad pot fi, de asemenea, foarte utile.
Un amestec util în cazul prostatitei, cu proprietăţi antiseptice, imunostimulante, antiinflamatoare și emoliente, care poate fi administrat sub supraveghere, este următorul: fructe de ienupăr, rădăcină de pătrunjel, strugurii ursului, coajă de ulm și mătasea porumbului.
O altă plantă foarte des folosită atât în prevenție, cât și atunci când apar diverse simptome este pufulița (Epilobium angustifolium). Alături de rădăcina de urzică și turmeric sub formă de concentrat lichid, pufulița s-a dovedit eficientă împotriva BPH.
Alte plante eficiente pentru sănătatea prostatei sunt: cayenne (Capsicum annuum), prunul african (Pygeum africanum), șovârful de apă (Eupatorium purpureum) sau mesteacănul (Betula alba).
O observație, foarte importantă de menționat, este legată de diagnostic. Un diagnostic corect, mai ales în cazul prostatitei, este esențial, deoarece tratamentul potrivit depinde de cauză.
Vă sfătuim așadar să cereți avizul medicului de familie, farmacistului sau terapeutului înainte de a începe orice cură naturistă, pentru a beneficia din plin de efectele extraordinare ale ingredientelor pe care le folosiți și a le evita pe cele potențial adverse.