Un număr de aproximativ 159.000 de decese suplimentare faţă de cât ar fi fost de aşteptat în mod obişnuit a fost înregistrat de la începutul lunii martie în 24 de ţări europene, potrivit unui oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a afirmat că o „proporţie semnificativă” a creșterii este legată de COVID-19, informează Reuters, citat de Agerpres.

Peste două milioane de persoane din Europa s-au infectat cu noul coronavirus, în creştere cu 15% în ultimele două săptămâni, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în Rusia, Turcia, Belarus şi Marea Britanie. Peste 175.000 de persoane au murit.

Deşi datele pentru decesele suplimentare iau în considerare toate cauzele mortalităţii, perioada în care s-au înregistrat, când mii de persoane au murit la terapie intensivă în nordul Italiei, Franţa, Spania şi Marea Britanie, indică impactul letal al COVID-19, este de părere OMS.

„Am văzut foarte clar că vârful mortalităţii suplimentare corespunde în respectivele ţări cu vârful transmiterii COVID-19”, a declarat Katie Smallwood, reprezentantă a OMS pentru situaţii de urgenţă. „Acest lucru este un bun indiciu că o proporţie semnificativă din numărul suplimentar de decese este legată şi cauzată de COVID-19”, a mai spus reprezentanta OMS.

OMS atrage atenția asupra faptului că ţările care relaxează restricţiile, inclusiv asupra barurilor, cluburilor şi altor locuri de socializare, precum Germania, Elveţia şi altele, trebuie să aibă mai întâi sisteme solide de detectare, de testare şi de monitorizare, pentru a putea să prevină un potenţial al doilea val epidemic.

CITIȚI ȘI:

Pragul de cinci milioane de cazuri confirmate de COVID-19 a fost depășit la nivel mondial