În zona roșie, interdicția de a ieși din casă se va modifica și va fi între orele 21:30 și 5:00, iar în regiunile care vor trece la un cod galben această interdicție de circulație va fi eliminată.

Montreal rămâne în zonă roșie, însă așa cum premierul Legault a anunțat astăzi în conferință de presă, interdicția de a ieși din casă va fi similară celei din regiunile portocalii: începând la ora 21:30, față de ora 20:00 cât a fost până acum. Măsura se aplică începând de mâine, 17 martie. Reamintim că interdicția de a ieși din casă între orele 20:00 și 5:00 a fost adoptată în 9 ianuarie 2021.

Pe lângă Montreal, în zonă roșie se află și Laval, Montérégie, Laurentides și Lanaudière.

Magazinele vor fi deci deschise mai mult timp, la fel și cinematografele și restaurantele pentru serviciile de livrare. 

De asemenea, din data de 26 martie, sălile de spectacol, inclusiv teatrele, se vor redeschide în aceste zone roșii. Tot de la această dată, numărul maxim de persoane admise în lăcașurile de cult va crește de la 10 la 25.

Activitățile sportive și recreative organizate vor fi reluate treptat de la aceeași dată, 26 martie. În zonele roșii, sălile de sport și complexele sportive își vor redeschide porțile, cu unele restricții. Activitățile sportive desfășurate la interior, fără contact, vor fi și ele permise, dar cu un număr limitat pe participanți.

Muzeele, magazinele considerate non-esențiale și serviciile de îngrijire personală și estetică sunt deschise din 8 februarie pe întreg teritoriul provinciei.

Reîntoarcere în clase la timp plin pentru mai mulți elevi

În zonele portocalii, elevii din anii 3, 4 și 5 la nivel secundar se vor putea întoarce în clase la timp plin începând cu 22 martie. Cei din zona roșie vor putea merge la școală o zi din două, restul orelor fiind oferite online.

Trei regiuni în zonă galbenă

Pentru prima oară din decembrie, din 26 martie, trei regiuni din Quebec – Gaspésie-Îles-de-la-Madeleine, Côte-Nord și Nord-du-Quebec – trec în zonă galbenă și, ca urmare, orice interdicție de circulație dispare.

În aceste regiuni sporturile de contact pot fi practicate în grup de până la 12 persoane, iar socializarea la interior este permisă pentru două familii.

Bilanțul COVID-19 în Quebec

Autoritățile sanitare provinciale au anunțat 561 de noi infecții în ultimele 24 de ore, ceea ce face ca numărul de cazuri confirmate în Quebec de la începutul pandemiei să fie de 298,747.

Santé publique a anunțat, de asemenea, opt decese suplimentare. Din februarie 2020 și până acum, pierderile totale de vieți omenești legate de COVID-19 se ridică, în Quebec, la 10,558. Dintre cele opt decesele înregistrate, trei au avut loc în ultimele 24 de ore, trei între 9 și 14 martie și alte două la o dată necunoscută.

Numărul spitalizărilor a scăzut cu 20 comparativ cu datele din ziua precedentă, pentru un total de 533 de pacienți internați din cauză de COVID-19. Dintre aceștia, 91 se află la terapie intensivă, cu 5 mai puțin decât cu o zi înainte.

În urmă cu o săptămână, spitalizările se ridicau la 581. Cifrele de azi, 16 martie, indică deci o scădere de 28 de spitalizări comparativ cu săptămâna trecută.

Concluziile provizorii ale Sănătății publice arată că vacanța de primăvară (1-5 martie) a dus la o creștere „limitată” a cazurilor de COVID-19.

Potrivit specialiștilor însă, de luna viitoare, tulpina britanică, mai contagioasă, va deveni dominantă în Quebec.  

Campania de vaccinare

Quebecul prevede ca până la mijlocul lunii aprilie, toate persoanele în vârstă de 65 de ani și plus care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19 să fie vaccinate.

De asemenea, autoritățile estimează că până pe 24 iunie, Ziua Națională a Quebecului, toate persoanele adulte din provincie care vor să se vaccineze vor avea deja prima doză făcută.

Mai multe informații despre campania de vaccinare din Quebec aici.