Cea mai mare porțiune a sumei investite de Ottawa, 173 de milioane de dolari, merge către compania quebecheză Medicago.

Premierul Trudeau a anunțat încheierea unui nou contract de achiziționare a unui potențial vaccin împotriva COVID-19. De data aceasta este vorba de unul dezvoltat în Canada – în orașul Quebec mai precis, de către compania de biotehnologie Medicago. Contractul, în valoare de 173 de milioane de dolari, prevede obținerea a 76 de milioane de doze ale acestui vaccin, dacă el se va dovedi eficient în combaterea COVID-19 și sigur pentru populație.

Medicago lucrează la acest vaccin în parteneriat cu compania farmaceutică britanică GlaxoSmithKline. Cei doi producători au declarat că rezultatele pre-clinice arată că vaccinul a demonstrat un „nivel ridicat de anticorpi neutralizanți după o singură doză”.

Dacă vaccinul își va dovedi eficacitatea și într-un cadru clinic, el va putea fi disponibil în prima jumătate a anului viitor.

O sumă de 18,2 milioane de dolari va fi de asemenea investită în compania Precision NanoSystems, cu sediul în Vancouver, care oferă tehnologie pentru a produce vaccinuri și medicamente terapeutice.

Alte 23 de milioane de dolari vor fi distribuite către diverse companii canadiene care lucrează în domeniul dezvoltării unui vaccin împotriva COVID-19.

Canada a semnat deja mai multe contracte ce prevăd zeci de milioane de doze de potențiale vaccinuri împotriva COVID-19 cu giganți farmaceutici cum ar fi AstraZeneca, Moderna și Pfizer. În total, Ottawa a încheiat înțelegeri pentru 358 milioane de doze de vaccin – o poliță de asigurare, în caz că unele dintre aceste vaccinuri în curs de a fi dezvoltate se dovedesc a nu funcționa în cadrul studiilor clinice.

Premierul a precizat de asemenea că Ottawa a primit sute de mii de teste rapide de depistare a infecției cu noul coronavirus de la Abbott Panbio. Aceste teste sunt in curs de a fi distribuite către provincii. Un alt test rapid produs de Abbott, ID NOW, a sosit ieri în Ontario.