Un studiu, publicat la sfârșitul lunii septembrie de Universitatea din Sherbrooke, a evidențiat amploarea impactului psihosocial pe care pandemia l-a avut asupra populației din Quebec.

Potrivit acestui studiu bazat pe un sondaj de opinie, unul din cinci adulți ar fi prezentat simptome compatibile cu o tulburare de anxietate generalizată sau o depresie majoră în cele două săptămâni care au precedat sondajul.

Situația pare și mai gravă în mediul urban, unde un adult din patru a fost afectat la nivel mintal de pandemie. Trei categorii se remarcă în mod special în cadrul acestor cifre sumbre: lucrătorii din domeniul sănătății, vorbitorii de limbă engleză și, cel mai semnificativ, adulții tineri. În acest din urmă grup, unul din trei adulți cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani (37%) a raportat anxietate sau simptome depresive.

Lucrurile evoluează rapid însă. De când acest studiu a fost realizat, guvernul Quebecului a adoptat noi măsuri restrictive, care limitează deplasările și contactele sociale. Nu este deci de mirare că dr. Mélissa Généreux, profesoară la Facultatea de medicină a Universității din Sherbrooke și principala autoare a studiului privind impactul psihosocial al pandemiei de COVID-19 în Quebec, consideră că situația se poate deteriora datorită implementării acestor recente măsuri de izolare.

Absența sentimentului de coerență, printre principalii factori de stres psihologic

Absența sau o slabă prezență a sentimentului de coerență reprezintă cel mai important factor de risc pentru ca o persoană să sufere la nivel psihologic, așa cum indică rezultatele studiului, înaintea izolării și pierderilor financiare. Sentimentul de coerență este definit ca abilitatea ce permite individului să înțeleagă un fenomen, să-i dea un sens și să găsească soluții pentru a-i face față. Prin urmare, această abilitate este fundamentală într-un context de adversitate, așa cum s-ar putea caracteriza ultimele șapte luni.

Doar 6,5% dintre persoanele care au un simț al coerenței dezvoltat prezintă simptome de depresie, comparativ cu 26% dintre cei afișează un sentiment de coerență mai puțin pronunțat.

Fiabilitatea surselor de informație

Sondajul stabilește, de asemenea, că strategiile de comunicare folosite în timpul pandemiei au o influență asupra răspunsului psihologic al populației. Practic, tratamentul mediatic al pandemiei modulează percepția noastră asupra crizei, influențându-ne astfel rezistența individuală.

Acest factor ar explica de ce comunitatea anglofonă din Quebec și tinerii sunt printre cei mai afectați. Primii deoarece urmăresc adesea media din Statele Unite, reputată pentru alarmismul și senzaționalismul său. Cei din urmă deoarece sunt puternic conectați la rețelele de socializare ca sursă principală de informații, mai degrabă decât la media tradițională și fiabilă (TV, radio, ziare).

Merită subliniat: rețelele de socializare sunt asociate cu un risc crescut de anxietate generalizată sau depresie majoră. Ele par să influențeze sănătatea mintală la fel de mult ca izolarea sau pierderile financiară.

Despre acest studiu

Studiul condus de Universitatea din Sherbrooke se bazează pe un sondaj web realizat de firma Léger în rândul a 6,261 de adulți, în perioada 4-14 septembrie 2020. Quebechezii chestionați provin din șapte regiuni de socio-sanitare din Quebec: Mauricie-Centre du Québec, Estrie, Montreal, Laval, Lanaudière, Laurentides și Montérégie. Pe scurt, partea de sud a provinciei, cea mai afectată în primul val și acum, odată cu recrudescența pandemiei.

Studiul s-a concentrat doar pe Quebec, însă el se înscrie într-un vast demers interdisciplinar (sănătate, științe politice și comunicare) și internațional, desfășurat în șapte țări: Canada, SUA, Anglia, Elveția, Hong Kong, Filipine și Noua Zeelandă.

Acest studiu amplu, inițiat tot de Universitatea din Sherbrooke, a vizat măsurarea influenței discursului mass-media și guvernamental asupra răspunsului psihologic și comportamental al populației.

Într-o primă fază (29 mai – 12 iunie 2020), 7,791 de persoane au participat, simultan, la un sondaj condus în țările menționate. Au fost incluși 1,501 de canadieni, dintre care 435 din Quebec.

Un nivel ridicat de anxietate și depresie pe plan mondial

O primă constatare importantă: în mod clar, pandemia care zguduie planeta are un impact asupra sănătății mintale.

Deși s-a putut constata o ameliorare a sănătății psihice față de vârful epidemiei din aprilie, nivelul depresiilor observate la sfârșitul lui mai și începutul lui iunie în Canada și SUA era de trei ori și respectiv de patru ori mai mare ca înainte de pandemie.

Cu titlul de comparație, pentru Canada, nivelurile de depresie și anxietate relevate de sondaj au fost similare cu cele întâlnite în Fort McMurray, la 6 luni după incendiile devastatoare din 2016.

În unele locuri, populația pare să fie mai bine protejată psihologic

Dintre cele șapte țări analizate în perioada 29 mai – 12 iunie 2020, Statele Unite par a fi cele mai afectate în ceea ce privește sănătatea psihologică (anxietate generalizată 31% și depresie majoră 28,2%), în timp ce în Canada exista semnificativ mai puțină anxietate generalizată (19,6%) și depresie (22,2%).

La nivelul provinciilor, Quebecul are o rată de anxietate de 13,1%, față de 23,4% în Ontario și 19,7% în restul țării. De asemenea, Quebecul pare mai puțin afectat decât celelalte provincii canadiene de depresie majoră. Astfel, rata depresiei majore în Quebec (17%) este semnificativ mai mică decât cea observată în Ontario (26,2%) și în alte părți din Canada (21,3%).

Aceste rezultate indică un lucru foarte important, anume că viteza cu care virusul se răspândește într-un anumit loc nu este nici singurul și nici cel mai important factor care declanșează probleme de sănătate psihologică. Quebecul este provincia care numără cele mai multe cazuri și cele mai multe decese din cauza COVID-19. Cu toate acestea, la nivel de sănătate mintală stă mai bine decât Ontario și media canadiană privind nivelurile de anxietate și depresie.

Răspunsul la acest paradox stă în prezența (sau absența) sentimentului de coerență, explicat anterior. Persoanele cu un simț al coerenței dezvoltat sunt de trei ori mai puțin susceptibile de a avea tulburări de anxietate generalizată sau depresie majoră.

Alte informații interesante relevate de acest sondaj internațional au de-a face cu încrederea populației vizavi de mass-media și guvern. Puțini canadieni (12,7%) au un nivel ridicat de încredere în mass-media, dacă îi comparăm cu americanii (22,3%). În Canada însă experții în domeniul sănătății și guvernul sunt considerați surse fiabile – aceeași situație și în Quebec, unde o vastă majoritate a populaţiei (72,9 %) are încredere în discursul guvernului (sau cel puțin aceasta era proporția la sfârșitul lui mai și începutul lui iunie a.c.).

La vecinii de la sud, doar 14,6% dintre respondenți spun că au încredere în informațiile transmise de guvern.

În concluzie, populația Canadei și Quebecului este mai puțin afectată psihologic decât cea din Statele Unite, sentimentul de coerență și fiabilitatea surselor de informații putând explica variații ale nivelurilor de anxietate și depresie între țări și regiuni.

Informații utile

Dacă resimțiți anxietate și încercați o stare de panică sau depresie, puteți suna la Info-Social 811 sau la 1-877-644-4545. Serviciul este gratuit, confidențial, disponibil 24 de ore din 24 și vă oferă posibilitatea să vorbiți cu un specialist în intervenție psihosocială.

Pentru copii și adolescenți există Jeunesse, J’écoute/Kids Help Phone care oferă un serviciu de intervenție profesională, de informare și de asistență. Serviciul este disponibil online, prin telefon și prin mesaje text, 7/24, în franceză și engleză. 1-800-668-6868 | text PARLER sau CONNECT la 686868. jeunessejecoute.ca | kidshelpphone.ca.

În caz de gânduri suicidare sau dacă doriți să obțineți asistență și sfaturi pentru a preveni sinuciderea cuiva sunați la 1-866-277-3553. Există întotdeauna speranță.

Violența conjugală este o urgență care nu se estompează cu pandemia, din contră. Dacă aveți nevoie de ajutor, sunați la SOS violence conjugale: 1-800-363-9010. Serviciul este disponibil în permanență, în franceză și engleză în provincia Quebec. www.sosviolenceconjugale.ca | sos@sosviolenceconjugale.ca.

Pentru victimele agresiunilor sexuale (24/7): 514-933-9007.

Pentru o situație urgentă și imediată: 911

CITIȚI ȘI:

Cortizolul, stresul și declanșarea bolilor