Lungmetrajul Monștri, în regia lui Marius Olteanu, a fost selectat în cadrul secțiunii Forum la cea de-a 69-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

Festivalul debutează pe 7 februarie 2019 și se va încheia în data 17 februarie. Forum este secțiunea cea mai îndrăzneață a Berlinalei, în cadrul căreia sunt selectate proiecte experimentale şi de avangardă, eseuri, reportaje politice şi peisaje cinematografice încă nedescoperite, după cum se arată într-un comunicat al Institutului Cultural Român.

Monștri prezintă o zi din viaţa a doi tineri căsătoriţi, pe care familia, societatea, prietenii par că îi iubesc când sunt împreună, dar îi judecă şi resping atunci când sunt pe cont propriu, din cauza nevoilor, convingerilor şi opţiunilor lor de viaţă (Cinemagia). Din distribuție fac parte: Alexandru Potocean, Șerban Pavlu (Inimi Cicatrizate, 2016), Cristian Popa, Judith State (Sieranevada, 2016). Echipa: Ioachim Stroe (producător), Robert Fita (producător), Luchian Ciobanu (director de imagine), Alexandra Alma Ungureanu Stroe (scenograf şi designer costume), Carla Fotea (producător delegat).

Filmul este lungmetrajul de debut al regizorului Marius Olteanu. El s-a bucurat de succes pe circuitul festivalurilor internaționale de film cu scurtmetrajele Scor alb (2015), cel de la care a pornit ideea filmului Monştri, şi No Man’s Land (2017), care au fost selectate la peste 30 de festivaluri, printre care: Busan International Film Festival, Tallinn Black Nights Film Festival, Festival International du Film Francophone de Namur, TIFF.

Menționăm, de asemenea, că la secțiunea Berlinale Talents, dedicată tinerelor talente din domeniul cinematografic, au fost selectaţi actorul Robi Urs şi producătorul Bogdan Crăciun. La Berlinale Talents candidează anual circa 4.000 de tineri din întreaga lume, din care sunt selecționați 250 de participanți.

Pe lângă producţia Monștri, România este reprezentată la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi de Cătălin Cristuţiu, în calitate de monteur, şi de Bogdan Georgescu, în calitate de producător creativ al producţiei argentiniano-germane Blue Boy, în regia lui Manuel Abrąmović, care va fi prezentată în categoria Berlinale Shorts.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin este al doilea festival ca importanţă şi mărime în Europa, după Festivalul de Film de la Cannes. Producţiile româneşti au făcut parte cu succes, în repetate rânduri, din programul acestui festival, începând cu 2008, an în care lui Bogdan Mustață i-a fost decernat „Ursul de Aur” pentru scurtmetrajul O zi bună de plajă. În 2010, Florin Șerban a primit „Ursul de Argint” pentru pelicula Eu când vreau să fluier, fluier. Anul 2013 a adus reprezentanților României „Ursul de Aur” pentru pelicula Poziția copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, anul 2015 – „Ursul de Argint” pentru pelicula Aferim!, în regia lui Radu Jude, anul 2016 „Premiul C.I.C.A.E” pentru pelicula Ilegitim, în regia lui Adrian Sitaru, anul 2017 „Ursul de Argint” acordat Danei Bunescu pentru montajul peliculei Ana, Mon Amour, în regia lui Călin Peter Netzer, iar anul 2018 „Ursul de Aur” pentru pelicula Touch Me Not / Nu mă atinge-mă, în regia Adinei Pintilie.