Conversații Atomice (Conversazioni Atomiche) este un documentar științific regizat de Felice Farina, un regizor faimos în Italia. Printre protagoniști se numără și cercetătoarea Cătălina Curceanu, colaboratoarea ziarului Accent Montreal la rubrica de Știință & Tehnologie.
Conversații Atomice a fost lansat în noiembrie 2018 și a fost selectat la Raw Science Film Festival din Los Angeles (ianuarie 2019), înscriindu-se printre producțiile finaliste la categoria celui mai bun documentar. Felice Farina a devenit faimos în urma câștigării premiul Ciak d’Oro în 1995, la a 52-a Mostra internazionale d’arte cinematografica di Venezia, cu filmul artistic Bidogni.
CITIȚI ȘI: Cercetătoarea Cătălina Curceanu, laureată a Premiului Societății Americane de Fizică
Conversații Atomice (84 de minute) este un documentar-comedie, un road movie în cheie donquijotească, în care realizatorul și „scutierul” său, cameramanul Nicholas, reușesc să se strecoare în viața de zi cu zi a cercetătorilor din Italia – cei care, împinși de curiozitate, încearcă să descopere misterele Universului.
De la acceleratorul de particule aflat la Institutul Național de Fizică Nucleară de la Frascati la Laboratorul Național subteran de la Gran Sasso, de la interferometrul VIRGO la Observatorul Astronomic de la Campo Imperatore, Farina pătrunde în diverse laboratoare de cercetare pentru a povesti realitățile zilnice a celor care au ales să se dedice descifrării misterelor Universului.
Filmul înfățișează multe situații comice, precum și imagini de arhivă. Conversații Atomice este practic o declarație de dragoste către cercetarea italiană și cercetătorii care contribuie la progresul științific și aventura cunoașterii umane.
CITIȚI ȘI: Dr. Cătălina Curceanu, decorată de președintele României
Printre protagoniști se numără și Cătălina Curceanu, prim cercetător la Institutul Național de Fizică Nucleară de la Frascati, cea care în fiecare ediție Accent Montreal semnează articole știițifice. Ea apare în film atât la laboratorul Frascati, cu experimentele de la acceleratorul DAFNE, cât și la laboratorul subteran de la Gran Sasso, unde vorbește cu mult entuziasm despre experimentele ce studiază posibile modificări ale mecanicii cuantice.
CITIȚI ȘI: Cătălina Curceanu, românca ce conduce eforturile pentru înțelegerea fundamentelor fizicii
Realizarea filmului a durat mai multe luni, iar rezultatul final este, potrivit colaboratoarei noastre, deosebit de interesant și plăcut, documentarul bucurându-se de mult succes la public. Conversațiile atomice vor continua, căci un al doilea film pe această temă este deja în pregătire.