Chiar dacă economia se redeschide treptat, aproape trei milioane de canadieni sunt șomeri din cauza pandemiei și, prin urmare, este posibil ca Prestația canadiană de urgență (Prestation canadienne d’urgence, PCU/ Canada Emergency Response Benefit, CERB) să fie extinsă, însă cu modificări.

În timpul conferinței sale de presă la Rideau Cottage, premierul Trudeau nu a exclus prelungirea Prestației canadiene de urgență, subliniind totodată că acest program a fost creat pentru a ajuta persoanele rămase fără venituri în urma situației create de COVID-19. Până în prezent, acest ajutor federal de 2,000$ pe lună, impozabili, a contribuit la stabilitatea financiară a circa 8,4 milioane de canadieni. Programul permite un maxim de patru astfel de plăți, începând din 15 martie și până pe 3 octombrie. În data de 7 iunie, costurile asociate PCU se ridicau la 44,64 miliarde de dolari.

PCU este mult mai populară ca subvenția salarială de urgență, program implementat după PCU care are ca scop menținerea unei legături între angajat și angajator. La data de 1 iunie, suma acordată în virtutea subvenției salariale se ridica la 9,4 miliarde de dolari, departe de cele 73 de miliarde pe care guvernul federal le-a preconizat.

Propunerea de prelungire a PCU vine din partea liderului NPD Jagmeet Singh, care a argumentat că mulți canadieni se află încă într-o situație de precaritate, chiar dacă activitățile economice încep treptat să se reia.  

Propunerea NPD este ca Prestația canadiană de urgență să fie prelungită cu încă patru luni.

Premierul Trudeau a declarat că este „deschis” sugestiei, fără însă a elabora prea mult pe acest subiect. El a menționat totuși că guvernul federal va aduce modificări la PCU pentru a sancționa sever persoanele care au încasat fraudulos sume de bani în virtutea acestui program. Modificările vor fi prezentate într-un proiect de lege ce va fi depus în Parlament miercuri, 10 iunie.

Amenzi și pedepse cu închisoarea

Proiectul de lege pregătit de liberali este un răspuns la criticile aduse PCU, venite mai ales din partea conservatorilor, care spun că această indemnizație este o frână în ocuparea forței de muncă.

Prin urmare, guvernul dorește să taie acest ajutor celor care refuză să se întoarcă la muncă în circumstanțe rezonabile.

De asemenea, Ottawa intenționează să-i penalizeze pe cei care au primit PCU fără să aibă dreptul la această prestație, care au comis furturi de identitate, care au făcut cu bună știință o declarație falsă sau care au omis să-și declare, parțial sau total, veniturile câștigate.

Guvernul poate da un avertisment, poate impune penalități sau ordona recuperarea banilor, sancțiunile maxime variind de la o amendă de 5,000$ sau triplul sumei primite în mod fraudulos la 6 luni de închisoare.

Guvernul fiind minoritar are nevoie de sprijinul unuia dintre partidele de opoziție pentru ca acest proiect de lege să fie votat. Până în prezent, conservatorii, blocul și noii democrați au negociat cu liberalii pentru a obține diverse concesii în schimbul sprijinului acordat unei propuneri legislative.

Conservatorii par cei mai dispuși să sprijine modificările pe care liberalii vor să le aducă Prestației canadiene de urgență. „Suntem împotriva fraudei și pentru întoarcerea oamenilor la muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al conservatorilor în materie de finanțe, Pierre Poilievre, fără însă a preciza în mod oficial dacă PCC va sprijini acest proiect de lege.

Pe de altă parte, șeful NPD a semnalat că formațiunea sa politică nu va aproba această măsură legislativă. Jagmeet Singh este de părere că adăugarea unei infracțiuni în Codul penal va afecta în mod disproporționat persoanele aparținând unor grupuri rasiale.

NPD este mai degrabă favorabil ideii ca guvernul federal să folosească mecanisme fiscale pentru a recupera banii plătiți persoanelor care nu ar fi trebuit să încaseze PCU. Jagmeet Singh a amintit faptul că atunci când acest program a fost lansat, guvernul a încurajat oamenii să facă o cerere chiar dacă nu erau siguri ca se califică sau nu, spunând că sumele plătite în plus vor fi recuperate ulterior, ca de exemplu în declarația de impozit. NPD dorește să-i protejeze astfel pe cei de buna credință care ar fi putut face o greșeală, fără însă a preciza cum ar trebui să fie sancționați cei care cu bună știință au fraudat sistemul.

CITIȚI ȘI:

Economia canadiană creează din nou locuri de muncă, după pierderile brutale înregistrate în martie și aprilie