Experta OMS care a spus că transmiterea asimptomatică a coronavirusului este rară a revenit asupra declarațiilor sale.

Dr. Maria Van Kerkhove, manager tehnic al celulei responsabile de gestionarea pandemiei la OMS, a declarat luni, 8 iunie, că pe baza studiilor din mai multe țări, transmiterea virusului de către o persoană ce nu prezintă simptome pare „foarte rară”.

„Încercăm să obținem mai multe informații pentru a răspunde cu adevărat la această întrebare. Dar pare rar ca o persoană asimptomatică să transmită boala”, a adăugat epidemiologa în timpul unei conferințe de presă virtuale a OMS.

Declarațiile Mariei Van Kerkhove au făcut înconjurul lumii pe rețelele de socializare și au provocat critici imediate și dure din partea a numeroși oameni de știință. Potrivit acestora, comentariile doctorului Van Kerkhove nu reflectă cercetările științifice actuale.

„Există încă incertitudini în plan științific, însă infecțiile asimptomatice ar putea fi în jur de 30 până la 50% din cazuri. Cele mai bune studii științifice conduse până în prezent sugerează că până la jumătate dintre cei care s-au îmbolnăvit de COVID-19 au fost infectați de persoane asimptomatice sau presimptomatice”, a precizat profesorul Liam Smeeth de la London School of Hygiene and Tropical Medicine într-un comunicat.

„Cele mai solide dovezi sugerează că persoanele fără simptome pot răspândi cu ușurință SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19”, au spus și oamenii de știință de la Harvard Global Health Institute într-o declarație dată publicității marți. „Comunicarea datelor preliminare despre aspectele cheie ale coronavirusului fără prea mult context poate avea un impact negativ enorm asupra modului în care publicul și factorii de decizie răspund la pandemie.”

În timpul unei discuții difuzate pe contul OMS de pe Twitter în data de 9 iunie, dr. Van Kerkhove, a invocat „o neînțelegere” și a dorit să ofere „o clarificare”.

„M-am referit la un număr foarte mic de studii, două sau trei, răspunzând la o întrebare adresată de un jurnalist, nu prezentând o poziție oficială a OMS”, a declarat Maria Van Kerkhove.

„Am folosit expresia « foarte rară », însă este o neînțelegere să spunem că transmisia asimptomatică este rară la nivel global, m-am referit la un grup mic de studii”, a adăugat ea.

Poziția OMS cu privire la transmiterea asimptomatică a coronavirusului nu pare să se fi schimbat prea mult din februarie, când Misiunea comună OMS-China a raportat că „proporția de infecții cu adevărat asimptomatice este neclară, dar pare a fi relativ rară și nu pare a fi un factor major de transmitere.”

Studii ulterioare au estimat că acest număr ar putea ajunge la 40-50%; cea mai bună estimare curentă a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA este de 35%. CDC estimează, de asemenea, că 40% din transmiterea coronavirusului are loc înainte ca oamenii să prezinte simptome și să se simtă bolnavi. Aceste cercetări au determinat multe țări, inclusiv Canada, să recomande purtarea măștilor.

Un punct important ce pare să genereze confuzie este diferența dintre persoanele presimptomatice, adică cele care sunt infectate, nu prezintă simptome încă, dar le vor dezvolta ulterior, și cele care sunt asimptomatice, nu se simt bolnave și nu afișează deloc simptome în cursul infecției. Dr. Van Kerkhove a sugerat că s-ar fi referit în comentariile sale la acestea din urmă.

O cercetare publicată în aprilie și larg citată de atunci a relevat că persoanele atinse sunt cele mai infecțioase cu până la două zile înainte de debutul simptomelor și a estimat că 44% din noile infecții au fost rezultatul transmiterii de la cei care încă nu prezentau simptome.

OMS se referă la astfel de persoane ca presimptomatice. O tehnicalitate, consideră directorul Harvard Global Health Institute, dr. Ashish Jha, căci în fapt, acestea sunt asimptomatice, i.e. nu prezintă simptome.

CITIȚI ȘI:

Cum purtăm corect o mască și de ce acestea pot fi problematice pentru unele persoane – Video