Luna mai a acestui an a fost cea mai caldă lună mai înregistrată pe planetă, potrivit Serviciului european pentru schimbări climatice Copernicus (C3S), care a început aceste măsurători în 1981. C3S subliniază că temperaturi mult peste cele normale s-au făcut simțite în special în Arctica.

Temperatura medie globală în luna mai 2020 a fost cu 0,63 grade Celsius mai mare decât temperaturile medii pentru luna mai înregistrate în perioada 1981-2010, a precizat Serviciul Copernicus, care se bazează în mare parte pe date colectate prin satelit.

Cele mai ridicate temperaturi în comparație cu cele normale s-au înregistrat în Siberia, cu aproape 10°C peste normal. În nord-vestul regiunii, ruperea gheții de pe râurile Ob și Yenisei nu a început niciodată atât de devreme, afirmă Copernicus. Primăvara a fost, de asemenea, deosebit de blândă în mare parte a regiunii arctice, în special în vestul Alaskăi, dar și în Antarctica.

La nivel mondial, serviciul european subliniază că temperaturile medii pentru ultimele 12 luni (iunie 2019 – mai 2020) au fost cu aproximativ 0,7 grade Celsius mai mari, corespunzând celor mai calde 12 luni înregistrate din octombrie 2015 până în septembrie 2016.

Datorită încălzirii globale cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră produse de activitățile umane, planeta s-a încălzit deja cu mai mult de 1°C din era pre-industrială, ceea ce a dus la o înmulțire a evenimentelor meteorologice extreme precum canicule, secete sau inundații.

2019 a fost al doilea cel mai cald an din lume, după 2016, iar experții se așteaptă ca temperatura medie globală să înregistreze un nou record în următorii cinci ani (2020-2024).

La rândul său, Organizația Mondială de Meteorologie, agenția meteo a Națiunilor Unite, a întărit faptul că luna trecută a fost cea mai caldă lună mai înregistrată la nivel global de la începerea măsurătorilor, precizând totodată că și nivelurile de dioxid de carbon au atins un nou record, în ciuda încetinirii activităților economice provocate de pandemia de COVID-19.

CITIȚI ȘI:

Schimbările climatice: Să ne întoarcem la știință