Lista țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat (zona galbenă) a fost actualizată prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 11 din 19 februarie 2021. Canada nu figurează pe această listă, astfel că persoanele care sosesc în România din Canada nu sunt supuse obligației de izolare/carantină la domiciliu sau în locul declarat la intrarea în țară.

Trebuie precizat că în situația particulară a Canadei, în care nu există zboruri directe către România, obligația de prezentare a unui test RT-PCR cu rezultat negativ, cu o vechime care să nu depășească 72 ore, se aplică și cetățenilor români care tranzitează prin state aflate pe lista zonei galbene în parcurgerea rutei Canada-România. Astfel, dacă ruta Canada-România presupune o escală într-una din țările aflate pe lista țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat, prezentarea testului RT-PCR cu rezultat negativ este obligatorie, iar îndeplinirea acestei condiții va fi verificată de operatorul de transport aerian la îmbarcarea în țara de escală. De exemplu, Franța se află în prezent pe lista zonei galbene, ceea ce înseamnă că cetățeanul român care călătorește pe ruta Canada-Franța-România este supus obligației privind testul PCR; Turcia nu se află pe lista zonei galbene, astfel că pe ruta Canada-Turcia-România, măsura privind testul PCR nu i se aplică cetățeanului român care se deplasează spre România

Existența testului cu rezultat negativ, efectuat cu cel mult 72 ore înainte de îmbarcarea în țara aflată pe lista zonei galbene, este obligatorie și în situația în care călătorul se află în tranzit, fără să părăsească aeroportul de escală.

Călătorii care se deplasează în România pe rute care presupun tranzitarea unei țări din lista țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat trebuie să se aștepte ca verificarea îndeplinirii condiției privind testul RT-PCR să fie realizată și în punctul de plecare din Canada.

Lista țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat (zona galbenă) se actualizează periodic.

De asemenea, menționăm că intrarea în România nu este restricționată pentru cetățenii români. Ea este însă interzisă cetățenilor străini și apatrizilor, iar această interdicție de intrare se aplică și cetățenilor canadieni și persoanelor cu un statut de rezident în Canada.

Pentru a evita eventuale probleme la îmbarcarea din Canada, Ambasada României în Canada recomandă cetățenilor români care călătoresc pe baza pașaportului canadian să se informeze din timp la compania aeriană cu care călătoresc asupra condițiilor cerute la îmbarcare și să contacteze la nevoie oficiile consulare ale României de la Montreal, Toronto sau Vancouver sau secția consulară a Ambasadei României la Ottawa. Este recomandat, de asemenea, ca cetățenii români care călătoresc cu pașaportul canadian să fie în posesia documentelor românești de care dispun, inclusiv documentele de stare civilă sau pașaportul românesc expirat.   

CITIȚI ȘI:

Canada: Noile măsuri de carantină pentru călătorii aerieni intră în vigoare pe 22 februarie