Deși promit o sănătate mai bună, aceste suplimente ar putea să facă mai mult rău.
Pentru o sănătate cardiovasculară optimă este nevoie de o combinație de factori, precum o dietă sănătoasă, o activitate fizică regulată și o bună gestionare a stresului. Introducerea unui supliment alimentar poate fi foarte tentantă, ca un mijloc de protecție în plus.
Suplimentele trebuie însă luate întotdeauna cu precauție. Iată trei exemple care pot periclita sănătatea inimii, potrivit Harvard Health Publishing.
Drojdia de orez roșu (Levure de riz rouge/Red yeast rice)
Drojdia de orez roșu reprezintă o specie fermentată de drojdie. Este denumită Monascus purpureus și este utilizată în medicina chinezească de secole. Această drojdie conţine un număr de compuşi denumiți monacolini, printre care și monacolin K. Este vorba de o substanță identică cu ingredientul activ din lovastatin (Mevacor), un medicament din categoria statinelor, prescris pentru micșorarea colesterolului. Există câteva studii, de mici dimensiuni, care sugerează că suplimentele cu cantități mari de monacolin K pot fi eficiente în reducerea nivelului de colesterol total și LDL, precum și al trigliceridelor. Acest lucru poate atrage persoanele ce nu pot tolera medicamentele cu statine.
Riscuri cardiace. Ca oricare alt supliment, și cele pe bază de drojdie din orez roșu sunt vândute fără rețetă și pe internet. Cantitatea totală de monacolini și eficiența acestora variază semnificativ în funcție de produs. Chiar dacă respectați pozologia indicată în prospect, cantitatea ingredientului activ ar putea fi neadecvată situației dvs. – prea mult dacă deja luați un medicament pentru reducerea colesterolului, prea puțin dacă nu luați niciunul și aveți nevoie de așa ceva.
Este deci absolut necesar să consultați un medic înainte de a lua acest supliment. În plus, deoarece acționează ca o statină, drojdia din orez roșu poate cauza efecte adverse asupra ficatului și țesutului muscular. Este deci important ca doctorul dvs. să monitorizeze aceste efecte, precum și alte posibile interacțiuni cu medicamentele pe care le luați.
L-arginina
L-arginina este un aminoacid implicat în procesul de sinteză al proteinelor în organism și un element constitutiv al oxidului de azot, o moleculă care ajută la relaxarea și deschiderea vaselor de sânge. Suplimentele de L-arginină sunt comercializate ca o modalitate de a ameliora circulația sangvină, de a reduce tensiunea arterială și disfuncția erectilă.
Riscuri cardiace. Persoanele cu boli de inimă ar trebui să evite L-arginina. Un studiu menit să investigheze efectului său în cazul unor persoane ce au supraviețuit unui infarct a trebuit să fie oprit după ce șase persoane care luau acest supliment au murit. L-arginina poate duce la o prea mare scădere a tensiunii arteriale în cazul celor care iau deja medicamente pentru tratarea acestei afecțiuni. Dacă luați medicamente anticoagulante, L-arginina poate crește riscul de sângerare. Iar dacă luați inhibitori ai ECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, adică medicamente folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale și insuficienței cardiace congestive), este posibil ca nivelul de potasiu să crească în prezența L-argininei.
Suplimentele de usturoi
Pastilele de usturoi promit scăderea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale. Rezultate studiilor disponibile până în prezent sunt mixte în ceea ce privește efectul asupra colesterolului, indiferent dacă pilula conține usturoi proaspăt, usturoi uscat, sub formă de pudră, sau extract de usturoi îmbătrânit. În ceea ce privește tensiunea arterială, există studii, de dimensiuni mici, care sugerează că suplimentele de usturoi ar putea avea o ușoară acțiune asupra acesteia.
Riscuri cardiace. Suplimentele cu usturoi pot amplifica nivelurile și efectele unor medicamente prescrise pentru sănătatea inimii, cum ar fi anticoagulantele (provocând sângerări), medicamentele care scad colesterolul (provocând leziuni musculare) și medicamentele pentru tensiunea arterială (ducând la scăderi periculoase ale tensiunii arteriale).
În ceea ce privește persoanele care nu iau niciun medicament pentru inimă, este bine de știut că nu există nicio dovadă că suplimentele sunt mai bune decât consumul de usturoi în mâncare.
Câteva cuvinte despre calciu și sănătatea inimii
Calciul este crucial pentru sănătatea inimii, a oaselor și dinților. El ajută nervii, mușchii și alte sisteme din corp să funcționeze corect. Deoarece organismul nu poate produce calciu nou, este important ca acest mineral să fie obținut din alimente.
În Canada, doza recomandată pentru adulții între 19 și 50 de ani, incluzând femeile însărcinate și care alăptează, este de 1,000 mg zilnic. Cei peste 50 de ani au nevoie de 1,200 de mg în fiecare zi.
Cea mai bună modalitate de a obține calciu este din alimente. Iată câteva din cele mai bune surse: produse lactate, legume cu frunze de culoare verde închis, suc de portocale fortificat, sardine proaspete și în conservă, somon în conservă, seminţe de susan, semințe de cânepă şi de chia, migdale, edamame, tofu, dovlecei de iarnă.
CITIȚI ȘI: Relația dintre vitamina D, calciu, magneziu și vitamina K2
Majoritatea oamenilor își asigură cel puțin 700 mg de calciu zilnic din alimentație. Dacă optați pentru suplimente, o doză scăzută, ca de exemplu 500 mg, este suficient pentru cei mai mulți dintre noi.
Suplimentele de calciu au îngrijorat însă în ultimii ani din cauza unei potențiale legături cu bolile de inimă și atacurile de cord. Examinarea datelor disponibile de către instituții cu greutate în domeniu, precum National Osteoporosis Foundation și American Society for Preventive Cardiology, a arătat că nu există nicio legătură între suplimentele de calciu și riscul de infarct, accident vascular cerebral sau moarte prematură.
Acest lucru nu înseamnă că putem lua calciu cu nemiluita. Un aport prea mare poate duce la hipercalcemie, adică la un nivel mărit de calciu în sânge ce poate provoca greață, vomă, confuzie și alte simptome neurologice. Suplimentarea excesivă cu calciu a fost de asemenea asociată cu boli de rinichi și forme agresive ale cancerului de prostată.
În concluzie, este foarte important să discutați cu doctorul dvs. înainte de a lua un supliment și de a întreba dacă respectivul supliment poate interacționa cu vreunul din medicamentele pe care le luați.