Măsurile întreprinse până acum de Ontario pentru a încetini răspândirea COVID-19 au dat roade, împiedicând mii de decese și sute de mii de îmbolnăviri.

„Cifre dificil de auzit” – acestea sunt cuvintele premierului ontarian Doug Ford cu privire la scenariile posibile privind evoluția epidemiei în această provincie, cea mai populată din Canada, cu 14,5 milioane de locuitori.  

De câteva zile deja, Ford pregătește populația vorbind despre un „inamic nemilos”, despre ritmul alarmant de propagare a virusului și despre faptul că „foarte puțin separă situația pe care Ontario o va avea de înfruntat cu cea pe care am văzut-o în Italia și Spania”.

Informațiile prezentate în conferință de presă în data de 3 aprilie de către autoritățile sanitare provinciale arată că măsurile întreprinse până acum de Ontario pentru a încetini răspândirea COVID-19 au dat roade, împiedicând mii de decese și sute de mii de îmbolnăviri. În lipsa acestor acțiuni, 6,000 de persoane ar fi decedat în luna aprilie. În baza intervențiilor de până acum, acest număr este estimat la sub 1,600.

Măsuri și mai stricte au fost anunțate de guvern pentru a salva cât mai multe vieți: închiderea unor sectoare suplimentare ale economiei, în special a șantierelor de construcții.

Public Health Ontario estimează, de asemenea, că de-a lungul pandemiei, ale cărei ramificații ar putea dura 18 luni până la doi ani, în lipsa măsurilor de protecție, Ontario s-ar fi confruntat cu 100,000 decese. Cu măsuri adecvate de sănătate publică, acest număr s-ar putea situa între 3,000 și 15,000.

Autoritățile au atras atenția asupra faptului că aceste previziuni sunt importante, dar ele nu reprezintă certitudini. Cea mai importantă variabilă ce poate influența dinamica modelelor prezentate este comportamentul indivizilor. Pentru o încadrare în scenariul cel mai favorabil, cu cele mai puține decese, este nevoie de respectarea cu strictețe a măsurilor de distanțare socială (2 m) și de igienă a mâinilor.

Quebecul a anunțat că va face publice primele sale modele predictive privind evoluția COVID-19 în provincie în data de 7 aprilie 2020.

CITIȚI ȘI:

COVID-19: Quebecul a cerut ajutorul armatei canadiene
COVID-19: Canada accelerează producția internă de echipamente medicale și de protecție
COVID-19: Asociaţia Dăruieşte Viaţă construieşte un spital modular la Bucureşti