Un nou proiect de cooperare intergenerațională al Comunității Moldovenilor din Quebec (CMQ) și al Asociației Culturale Române (ACR), desfășurat în cadrul programului Soutien à l’action bénévole, cu sprijin din partea guvernului provincial, va demara în curând la Laval.

Proiectul Uniți pentru artă și prietenie va reuni persoane mature și de vârsta a treia și tineri, interesați de artă. În cadrul proiectului vor fi create perechi de comunicare, din care vor face parte câte o persoană cu vârsta de cel puțin 55 de ani și una de 5-14 ani.

Proiectul se desfășoară sub genericul: Prietenia nu are vârstă, iar arta este pentru toată lumea.

Scopul său este de a le oferi persoanelor mature și mai în vârstă posibilitatea de ieși din izolare, de a interacționa cu tinerii pentru a le împărtăși experiența lor de viață și de a se familiariza cu domenii noi, precum tehnologiile moderne, pictura, comunicarea în franceză etc. Tinerilor acest proiect de oferă șansa de a căpăta deprinderi de comunicare cu persoane mai în vârstă, de a deprinde arta desenului și a picturii, de a opera cu Zoom-ul etc.

Participanții vor avea posibilitatea să ia lecții de inițiere în arta desenului și a picturii, vor asculta prelegeri despre istoria a artelor, vor colabora la lucrări tematice comune și vor prezenta expoziții cu lucrări personale.

Toate activitățile se vor desfășura în conformitate cu regulile de sănătate dictate de guvern. Participarea la proiect va fi asigurată în spații special amenajate, dar și online. Limba de comunicare va fi franceza, dar profesorii comunică și în română, rusă, engleză.

Criterii de admisibilitate: domiciliu în Laval, perechi întrunind vârstele de 55+ și 5-14 ani. În funcție de domiciliu (Laval Est), vor fi selectate 5-10 perechi care vor fi asigurate cu materialele necesare.  

Vor fi admise la proiect și perechi intergeneraționale de diferite origini, nu neapărat formate din rude directe. Cei care doresc să se înscrie trebuie să creeze perechea respectivă și să ne comunice intenția de a participa la proiect pe adresa electronică info@moldovaquebec.ca indicând următoarele: numele și prenumele persoanelor, vârsta, adresa, numerele de telefon. Persoanele selectate vor primi un chestionar prin care se va stabili gradul de competență informațională a perechilor. Mesajul trebuie să se numească „Proiect intergenerațional Laval – 21”.

Data limită de înscriere este 30 mai 2021.

Doritorii din alte sectoare ale Lavalului vor putea să participe  la proiect online. Toți participanții vor primi câteva lecții de abilități pentru operarea online (conectarea prin Zoom, amenajarea unui loc pentru a picta, lista cu materialele necesare etc).

Proiectul Uniți pentru artă și prietenie este realizat de asociațiile CMQ și ACR cu sprijinul guvernului provincial. Accent Montreal este partener media.

Informații suplimentare: 438-937-3608.

Acesta este al cincilea proiect de cooperare intergenerațională inițiat de cele două asociații, după Un pas spre o comunicare eficientă și o viață mai frumoasă (septembrie 2010 – februarie 2011), Une belle vie à tout âge (septembrie 2012- iunie 2013), La jeunesse et la sagesse (iunie 2013 – martie 2014) și La sagesse partagée (martie 2014 – martie 2015).

Precedentul proiect de cooperare intergenerațională, La sagesse partagée, a dus la crearea unui film documentar omonim despre trei personalități din comunitatea română montrealeză. Filmul poate fi urmărit aici.

Album foto de la premiera filmului documentar La sagesse partagée.

CITIȚI ȘI:

„Ça va bien aller”, lucrarea pictoriței Daniela Mușet, pe coperta raportului anual al SSJB
„Sketch with Animals and Other Stories” – O nouă carte de povești semnată de Eva Halus