MIȘCAREA ȘI MÂNCAREA
Nu mișcarea este elementul cheie pentru slăbit, ci alimentația – ce mâncăm și cât. Este mai ușor să tăiem 500 de calorii zilnic decât să le ardem, iar persoanele care cred că obezitatea se datorează lipsei de exerciții sunt în general mai corpolente decât cele care văd kilogramele în plus ca o consecință a unei alimentații nesănătoase. Motivul este următorul: cei care cred că mișcarea reprezintă factorul principal pentru slăbit supraestimează caloriile pe care le consumă în timp ce exersează. Prin urmare, aceștia tind să mănânce mai mult, crezând că le pot arde cu ușurință.

VÂRSTA ȘI METABOLISMUL
Foarte multe persoane cred că problemele de greutate sunt inerente vârstei, că acumularea kilogramelor în plus e o consecință naturală a îmbătrânirii, deoarece metabolismul nostru încetinește cu trecerea anilor. Un sâmbure de adevăr există aici, căci într-adevăr, după 25 de ani, metabolismul ni se încetinește cu aproximativ 7% la fiecare deceniu. Numai că și de data aceasta obiceiurile noastre alimentare sunt mai importante în a ne determina greutatea decât vârsta. De exemplu, persoanele peste 50 de ani care țin un jurnal a ceea ce mănâncă pierd în greutate circa 3 kg față de cele care nu fac acest lucru, pur și simplu pentru că sunt mult mai conștiente de ce și cât consumă.

MOȘTENIRE VS. STIL DE  VIAȚĂ
Nu puțini sunt cei pentru care grăsimea este consecința unei nefericite moșteniri de familie. Cercetările în domeniu arată că și în situațiile în care ambii părinți au probleme de greutate, mâncatul sănătos, porționarea corectă și dormitul cel puțin șapte ore pe noapte pot reduce riscul de obezitate cu până la 40%.

Concluzia este una singură: cel mai important lucru pentru reducerea stratului adipos este alimentația.

Acest articol a fost revizuit de dr. Alexandru Nicolescu-Zinca, director la Super-cliniques GMF-Réseau.