Consiliul Național de Cercetare al Canadei a încheiat un acord cu compania chineză CanSino Biologics, sprijinită de armată (Institutul de Biotehnologie al Academiei de Științe Medicale Militare din China), pentru dezvoltarea unui vaccin care folosește tehnologie genetică.
Acordul prevede desfășurarea de studii clinice în Canada pentru evaluarea eficacității și a siguranței vaccinului, în plus de cele care au loc în China, și folosirea tehnologiei genetice de la National Research Council (NRC). Canada va fabrica doze ce vor fi folosite în studiile clinice întreprinse aici și, dacă vaccinul este dezvoltat cu succes, pentru combaterea pandemiei, informează The Globe and Mail.
Denumit Ad5-nCoV, acest potențial vaccin este, la ora actuală, unul dinte cele mai rapid dezvoltate din lume. Este un vaccin recombinant, care folosește un alt tip de virus – în acest caz un adenovirus – modificat genetic pentru a include o proteină S, o semnătură a virusului SARS-CoV-2. Adenovirusul este el însuși modificat pentru a-i preveni reproducerea. Principiul după care acest potențial vaccin funcționează este introducerea în organismul uman a acelei proteine S cu scopul de a pregăti sistemul imunitar pentru identificarea și distrugerea coronavirusului.
CanSino și National Research Council au o relație de colaborare de mai mulți ani, de când compania chineză a început să lucreze la un vaccin pentru Ebola. Acesta a fost aprobat pentru utilizare de către Beijing în 2017. Atât vaccinul Ebola, cât și potențialul vaccin împotriva coronavirusului pot fi fabricate cu HEK293, o linie de celule derivată dintr-un embrion avortat în 1973, care a fost modificat de NRC în urmă cu aproape un deceniu pentru a fi mai prolific în producerea de vaccinuri.
NRC a semnat o licență non-exclusivă cu CanSino în 2014 pentru utilizarea acestei linii celulare. Prin urmare, Consiliul nu anticipează vreun venit din utilizarea de către CanSino a tehnologiei canadiene pentru a produce Ad5-nCoV.
Proprietatea intelectuală asupra vaccinului va fi deținută de compania chineză, care va decide de asemenea unde va fi furnizat vaccinul, însă fabricarea sa în Canada garantează disponibilitatea acestuia aici. Directorul executiv al CanSino, Xuefeng Yu, a trăit mult timp în Canada, la Montreal și Toronto, studiind (la Universitatea McGill, de unde a obținut un doctorat) și apoi lucrând ca director executiv la Sanofi Pasteur Inc.
La sfârșitul lunii martie, guvernul federal a acordat 44 de milioane de dolari Consiliului Național de Cercetare pentru a-și moderniza instalațiile din Montreal, astfel încât să poată fi utilizate pentru a produce vaccinuri. Finalizarea lucrărilor este așteptată în vara acestui an.
Până atunci este posibil ca studiile clinice pentru Ad5-nCoV să demareze deja în Canada. CanSino intenționează să solicite în curând o autorizație de la Santé Canada pentru efectuarea acestor teste, în parteneriat cu Centrul canadian de vaccinologie (CCfV) de la Universitatea Dalhousie.
În China, prima fază a testelor umane pentru Ad5-nCoV au început în martie, 108 persoane luând trei doze diferite. Cei care au primit cea mai mare doză au raportat febră și dureri articulare, potrivit Science and Technology Daily, o publicație chinezească de stat, citată de The Globe and Mail. În mod neobișnuit, pentru a accelera procesul, la începutul lunii aprilie CanSino a demarat cea de-a doua fază a studiilor clinice, care implică testarea pe 500 de persoane, chiar dacă prima fază nu va fi finalizată decât în luna decembrie. O a treia fază ar putea implica un număr mult mai mare de persoane, până la 10.000.
În Canada, este probabil ca programarea diferitelor faze de testare să fie accelerată în mod similar. Prima etapă a studiului clinic, planificată să se desfășoare în Halifax, ar putea totuși elimina cea mai mare doză.
Potrivit directorului Centrul canadian de vaccinologie, Scott Halperin, este posibil ca cea de-a treia fază să înceapă în Canada în septembrie. Dacă acest potențial vaccin se dovedește sigur și eficient în etapele anterioare, trecerea la testele din faza a treia ar putea fi un factor important pentru a determina Santé Canada să permită utilizarea sa în afara studiilor clinice, i.e. o utilizare de urgență în contextul pandemiei. În SUA, de exemplu, FDA a autorizat utilizarea de urgență a medicamentului antiviral remdesivir pentru a trata bolnavii spitalizați cu COVID-19. Deși datele privind siguranța și eficacitatea utilizării sale sunt limitate, FDA a aprobat remdesivirul în baza unui studiu clinic care a arătat că acesta ar putea scurta timpul de recuperare la unii pacienți.
În 2007, Canada și China au semnat un acord privind cooperarea științifică și tehnologică. În 2011, cele două țări au convenit să colaboreze la dezvoltarea vaccinurilor.
Peste 100 potențiale vaccinuri împotriva COVID-19 sunt la ora actuală în dezvoltare în lume. Mai puțin de zece au intrat deja în fazele de testare în Germania, Marea Britanie, SUA și China. Un vaccin este de obicei aprobat pentru utilizare generală după ce încheie cu succes cea de-a treia fază a testelor umane.