Iată o întrebare ce s-a aflat în actualitate în ultimele zile, odată cu decizia guvernului de a redeschide parcurile naționale din 20 mai și campingurile de la 1 iunie. Pot așadar iubitorii de drumeții și amatorii de camping să fie infectați cu SARS-CoV-2 prin mușcătura unui țânțar sau a oricărei alte insecte?
Răspunsul este nu. La ora actuală nu există informații și dovezi care să sugereze că insectele înțepătoare, ca țânțarii sau căpușele, pot transmite acest virus mortal. Ele pot transmite însă alte tipuri de viruși, ca de exemplu West Nile.
Până în prezent, nu există niciun caz raportat de transmitere a vreunei boli generate de un coronavirus prin intermediul insectelor.
Coronavirușii sunt zoonotici, ceea ce înseamnă că sunt transmiși între animale și oameni. Gazdele din mediul animal sunt în general mamifere – ca de exemplu liliecii, considerați un rezervor natural de coronaviruși – de unde virusul poate sări la o gazdă intermediară, tot un mamifer, și apoi la om. Coronavirușii umani au fost identificați pentru prima dată la mijlocul anilor ’60, iar în prezent există șapte astfel de tulpini care ne pot infecta. Investigații detaliate au descoperit că SARS-CoV, care provoacă SARS – sindromul respirator acut sever, a fost transmis de la lilieci la pisici civet și apoi la oameni, iar MERS-CoV, virusul ce cauzează sindromul respirator din Orientul Mijlociu, a migrat de la lilieci la dromaderi în trecutul îndepărtat iar aceste animale l-au transmis oamenilor.
În cazul COVID-19, nu se știe cu exactitate traseul virusului din mediul animal la om. Toate indiciile converg tot spre lilieci ca gazde inițiale, iar ca gazde intermediare sunt suspectate mai multe specii, printre care și pangolinul. Acesta este un mamifer pe cale de dispariție, braconat la scară uriașă în Africa și Asia pentru a alimenta piața chineză. În natură, întâlnirile dintre liliac și pangolin sunt însă rare. Ca virusul să sară de la o specie la alta, cele două animale ar trebui să fi fost capturate și apoi transportate împreună către aceeași piață din China – ceea ce este plauzibil.
Revenind la cei care își vor petrece weekendurile și vacanța de vară în natură, la cabane sau în campinguri, este important de menționat că deși insectele înțepătoare nu constituie un vector de transmitere al noului coronavirus, ele pot transmite alți patogeni și de aceea o protejare adecvată este mereu necesară.
În ceea ce privește noul coronravirus, reamintim că transmiterea sa se face prin picăturile respiratorii eliminate de o persoană infectată, atunci când expiră, tușește sau strănută, și prin ducerea mâinilor la nas, gură sau ochi după contactul cu suprafețe contaminate. Pe lângă spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și dezinfectarea ulterioară cu soluții alcoolice, este necesar ca toate aceste activități estivale să se desfășoare respectând măsurile de distanțare socială în vigoare și restricțiile privind numărul de persoane care se pot întâlni. De asemenea, deplasările non esențiale în alte regiuni ale Quebecului sau Canadei trebuie, pe cât posibil, evitate.