Statisticile arată că puțini copii sunt diagnosticați cu COVID-19. În același timp, copiii sunt mai puțin susceptibili să sufere de probleme de sănătate grave cauzate de coronavirus. Care ar putea fi explicația?

Peste tot în lume, numărul cazurilor de COVID-19 la copii este foarte scăzut. În Quebec, mai puțin de 1% din cazuri s-au înregistrat până în prezent la copii și adolescenți (0-17 ani) și din fericire niciun deces.

Iau copiii mai puțin acest virus? Dezvoltă ei forme mai ușoare ale bolii? Este dificil de stabilit la ora actuală care din aceste variante este mai aproape de realitate. În orice caz, copiii sunt mai puțin susceptibili să sufere de probleme de sănătate grave cauzate de coronavirus. Întrebarea care se pune este: de ce?

Pentru moment, oamenii de știință nu pot oferi decât ipoteze. Una dintre ele are legătură cu receptorii ACE2, care constituie poarta de intrare a virusului SRAS-CoV-2 în celulele căilor respiratorii. ACE2 vine de la Angiotensin converting enzyme 2 și așa cum denumirea o indică este o enzimă (o moleculă de proteină), care se atașează pe suprafața exterioară a celulelor din tractul respirator, în special din plămâni. La rândul lui, virusul este format dintr-o moleculă de ARN, înconjurată de o serie de proteine, printre care și proteina S, sau spike, cea care îi conferă virusului aspectul său caracteristic. Proteina S are rolul de a se atașa de receptorii ACE2 ai celulelor umane, facilitând fuziunea conținutului viral cu celula.

La copii este posibil ca receptorii ACE2 să fie diferiți. Dezvoltarea plămânilor continuă până în adolescență, iar ipoteza avansată de dr. Calum Semple, profesor de pediatrie și medicina epidemiilor la University of Liverpool, este că în timpul dezvoltării plămânilor ACE2 este puternic controlată. Acest receptor ar putea avea așadar o formă diferită în căile respiratorii ale copiilor, protejându-i astfel de manifestările dure ale infecției, fără însă a le reduce capacitatea de a transmite virusul mai departe.  

O altă ipoteză are de-a face cu sistemul imunitar. La copii, acesta este în plină dezvoltare – de aceea sunt și mai predispuși la complicații ale gripei, de exemplu. Pentru SARS-CoV-2 această trăsătură a sistemului imunitar la copii joacă în favoarea lor, ei fiind astfel mai puțin susceptibili să sufere un șoc citokin, denumit și furtună citokină. Șocul citokin este o reacție disproporționată a sistemului imunitar. La adulți acesta poate duce la o gravă deteriorare a stării de sănătate și chiar la deces.

Inflamația este un mecanism imunologic normal de apărare al organismului. Citokinele sunt substanțe produse de celulele sistemului imunitar pentru a favoriza reacția inflamatorie. În cazul furtunii de citokine se observă o ambalare a sistemului imunitar care conduce la o reacție hiperinflamatorie ce poate deveni mortală.

În timpul epidemiei de SARS din 2003 copiii au fost mai puțin atinși decât adulții, mai multe studii arătând că în timpul bolii, copiii produceau un nivel relativ scăzut de citokine.

CITIȚI ȘI:

Cum atacă SARS-CoV-2 plămânii?
O persoană care s-a vindecat de COVID-19 dezvoltă imunitate?
Este posibil să știm dacă o persoană a avut COVID-19 după ce s-a vindecat?