De mai bine de 40 de ani, Festival International du Film sur l’Art (FIFA) – o organizație dedicată promovării și distribuirii la nivel internațional a filmelor despre artă și arte media – prezintă în luna martie un eveniment grație căruia publicul poate descoperi cele mai recente documentare despre artă, de la sculptură, la pictură, arhitectură, muzică sau dans.

Fondat în 1981 de către istoricul de artă René Rozon, festivalul își păstrează în continuare misiunea inițială, aceea de a spori cunoștințele și aprecierea publicului pentru artă, promovând în același timp munca artiștilor din domeniile cinematografiei, video și artelor vizuale. Astăzi, FIFA este un eveniment cinematografic de primă clasă, popular în rândul publicului și căutat de profesioniștii din domeniu.

Ediția de anul acesta, cea de-a 42-a, se va desfășura în cinematografe la Montreal și Quebec între 14 și 24 martie și online de pe 22 până pe 31 martie, la www.ARTS.FILM. Programul este axat pe impactul pe care noile tehnologii îl au asupra artelor. În total, 164 de filme provenind din 47 de țări vor fi proiectate în cadrul acestei ediții, aproape 40 dintre ele în premieră mondială.

Printre lungmetrajele aflate în competiție oficială se află și documentarul Lyne Lapointe – Art and Material, de German Gutierrez, dedicat acestei extraordinare artiste vizuale din Quebec, sau Call Me Dancer, de Pip Gilmour și Leslie Shampaine, care prezintă parcursul inspirațional al unui dansator de stradă din Mumbai.

„Mai mult ca oricând, FIFA face loc vocilor feminine, ideilor care ies din tipare, minților rebele”, subliniază într-un comunicat de presă directorul general și artistic al festivalului, Philippe U. del Drago.

Pentru prima dată, anul acesta FIFA va include și o seară dedicată scurtmetrajului, La nuit du court, care va avea loc sâmbătă, 16 martie, între orele 19:00 și 23:00.

Pe lângă filme, festivalul propune publicului și o serie de mese rotunde și conferințe pe diverse teme, precum forța femeilor în sectorul cultural sau locul filmelor despre artă pe platformele de ascultare. La acestea se adaugă și La nuit de la danse, pe 21 martie, unul dintre cele mai așteptate evenimente din cadrul FIFA.

Programul complet, locurile de desfășurare și bilete: www.lefifa.com.

CITIȚI ȘI:

Aliona Munteanu și povestea emoționantă a lui Sasha Samar în „Moi, dans les ruines rouges du siècle”